Hlavní obsah

Má dát každý Čech státu o tisícovku ročně víc? Spor o daňový balíček nekončí, přesunul se jen do Senátu

Daňový balíček míří do Senátu. Ten může navrhnout změny.

Reklama

Šanci na úpravu mají například jazykové kurzy, pojišťovny a nebo poplatek na katastru. Opoziční politici zvažují navrhnout změny v daňovém balíčku v Senátu.

Článek

Ve středu k večeru se podařilo vládním poslancům prosadit daňový balíček. Ten zavádí, že daně vzrostou například u tvrdého alkoholu, cigaret a nebo hazardu. Dvojnásobně na 2000 korun by měl vzrůst i poplatek za vklad do katastru nemovitostí. Zdanění by mělo postihnout i technické rezervy pojišťoven.

Přínos pro státní rozpočet v létě Ministerstvo financí odhadovalo na zhruba 10 miliard korun v letech 2020 a 2021.

Informace se ale různí. Nověji se mluví také o přínosu 8,9 miliardy, případně podle portálu e15.cz mají změny v příštím roce přinést státu naopak 17,9 miliardy korun.

Středový odhad 10 miliard by znamenal, že průměrně by každý Čech díky balíčku státu odvedl o 940 korun v příštím roce navíc.

Projednávání daňových změn se teď přesouvá z Poslanecké sněmovny do Senátu. Ten má na projednání 30 dnů, během kterých je možné ještě navrhnout případné změny.

Seznam se proto ptal, jestli budou chtít opoziční strany v Senátu nějaké úpravy navrhnout. „Ještě to nemáme prodiskutované, přišlo mi, ale že například osvobození od daně z příjmu pro jazykové kurzy a zkoušky by mohlo mít podporu,“ říká Jan Skopeček, ekonomický expert ODS.

Podle jeho vyjádření se občanští demokraté určitě ještě pokusí nějaké změny prosadit.

Pirátský poslanec a místopředseda rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík by zase chtěl v Senátu prosadit zrušení zvýšení poplatku za vklad do katastru nemovitostí. Není také spokojený s tím, že Sněmovnou prošlo schválení zdanění technických rezerv pojišťoven.

„Nejsem člověk, který by chtěl bojovat za pojišťovny, ale vadí mi, že zdaníme něco, co vyžaduje Česká národní banka,“ řekl Mikuláš Ferjenčík.

Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska se ale spíše dá očekávat, že senátoři daňový balíček zamítnou jako celek a zákon se vrátí Poslanecké sněmovně.

„Já bych se jinak na jejich místě nechoval,“ řekl Seznamu Kalousek.

V takovém případě by musela vládní koalice v Poslanecké sněmovně senátory přehlasovat nadpoloviční většinou, tedy 101 hlasy.

Reklama

Doporučované