Hlavní obsah

Maďarský Fidesz opustil frakci evropských lidovců, předešel tak vyloučení

Foto: Profimedia.cz

Maďarský premiér Viktor Orbán.

Reklama

Maďarská vládní strana Fidesz se se svými kolegy v Evropské lidové straně často zásadně rozcházela a lidovci opakovaně jednali o jejím vyloučení. Orbánova strana se nyní může podílet na vzniku nové nacionalistické frakce.

Článek

Europoslanci strany Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána dnes opustili poslanecký klub Evropské lidové strany (EPP). Orbán to oznámil v dopise zaslaném šéfovi klubu Manfredu Weberovi. Reagoval tím na fakt, že klub schválil nová pravidla usnadňující vyloučení maďarských europoslanců, po němž dlouhodobě volala část frakce.

Odchod 12 europoslanců Fideszu je vyústěním několikaletého vnitřního sporu největší europoslanecké skupiny, zda má v jejích řadách místo strana, která podle mnohých vzdaluje Maďarsko evropským hodnotám.

Orbán krátce po hlasování zareagoval oznámením, že jeho poslanci v klubu strany končí. „Dodatky k pravidlům klubu EPP jsou zjevně nepřátelským krokem proti Fideszu a jeho voličům,“ napsal maďarský premiér Weberovi.

Fidesz má v EPP již od předloňského roku na neurčito pozastavené členství kvůli kontroverzním krokům, které posilují moc vládnoucí strany a v EU vyvolávají obavy o demokracii a o respektování zásad právního státu v Maďarsku. Maďaři EPP nicméně zatím neopouštějí, pouze její poslanecký klub.

„Už pět let volám po tom, že tento stav není udržitelný, že je to diskreditující pro EPP,“ řekl europoslanec TOP 09 Luděk Niedermayer, podle něhož poslanecká skupina evropských lidovců potřebovala nástroj, jak zareagovat na to, že se s ní Fidesz výrazně ideově rozchází.

Toxický populismus Fideszu

Maďarsko za jeho politiku umlčování opozičních médií nebo porušování lidských práv migrantů opakovaně kritizovala Evropská komise i další mezinárodní instituce. Po vyloučení Fideszu opakovaně volala liberálnější část Evropské lidové strany, vždy ale vítězila snaha udržet si hlasy maďarských europoslanců.

V poslední době zaujal maďarský premiér i svou výzvou k odstoupení eurokomisařky Věry Jourové, která má mít v týmu Ursuly von der Leyenové dohled nad dodržováním unijních hodnot a Maďarsko a Polsko proto opakovaně kritizovala.

I bez Orbánových poslanců zůstane EPP se 175 členy nejsilnějším klubem v 705členném parlamentu a spolu s dalšími proevropskými skupinami je schopna dát dohromady většinu hlasů. Zástupci dalších početných frakcí většinou Orbánův odchod přivítali.

„Fidesz měli vyhodit už dávno. Skupina EPP místo toho nečinně přihlížela, jak Orbánova nedemokratická vláda znovu a znovu útočila na práva Evropanů,“ uvedla šéfka druhé nejsilnější skupiny socialistů Iratxe Garcíaová. Předseda klubu liberálů Dacian Ciološ prohlásil, že pro „toxický populismus Fideszu není v hlavním proudu evropské politiky místo“.

Reklama

Doporučované