Hlavní obsah

Dříve to byl strach, dnes naděje. Jak se proměnila sexuologie za 30 let

Foto: Lukáš Kukla, Seznam Zprávy

Přední český sexuolog a gynekolog Luděk Fiala byl hostem Lucie Šilhové v podcastu MUDr.ování.

Reklama

Jak se změnila sexuologie za posledních třicet let? Třeba v tom, že zatímco v 80. letech byly k dispozici tři přípravky proti početí, dnes jich je více než sto. A také řešíme trochu jiné problémy  – třeba krizi pohlavní identity.

Článek

Sexuolog Luděk Fiala začínal svoji praxi v osmdesátých letech jako gynekolog a postupně se začal věnovat i sexuologii. O tom, jak se tyto obory proměnily během třiceti let, vyprávěl v novém podcastu MUDr.ování. Velký rozdíl zaznamenalo například těhotenství a plodnost celkově.

Představte si pár, mladí lidé, vysokoškoláci, osmdesátá léta. Partner se partnerky ptá, zda „to“ dostala. V hrdle je znát strach – bojí se, že odpověď bude ne. Stejnou otázku pokládají partneři i dnes, avšak místo obavy je v hlase slyšet náznak naděje. Čím dál tím více párů totiž trápí, že se jim nedaří otěhotnět. Zároveň ale mají odborníci více možností, jak tento problém řešit.

MUDr. Luděk Fiala, MBA, Ph.D.

Přední český sexuolog a gynekolog. Pracuje v Sexuologickém ústavu Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice.

Má bohatou přednáškovou a publikační činnost, je soudní znalec v oboru sexuologie a napsal také několik cestopisů a knížek pro nejmenší.

„Je velmi jednoduché muže vyšetřit a relativně brzy máme výsledek spermiogramu. Jsme tedy schopni říct, zda je muž plodný, či nikoli. U žen je obtížnost diagnostiky časově složitější,“ vysvětluje Luděk Fiala. Jak dodává, náročnější je to nejen z hlediska diagnostiky, ale i celkové psychiky. Obecně je ženská sexualita složitější než ta mužská.

Někdy ale mohou být oba dva partneři zdraví, a přesto se dostanou do ordinace Luďka Fialy s tím, že nevědí, jak k tomu vytouženému dítěti dojít. „Jednou za mnou přišel pár, byli to silnější lidé, s tím, že by rádi měli sex. A já jim měl pomoci. Při anamnéze jsem zjistil, že jsou jedenáct let svoji a že ten klasický sex ještě neproběhl. Měli mezi sebou neskutečně krásný vztah, problém byl spíše mechanický,“ popisuje sexuolog, s čím vším se ve své praxi setkal.

Jak to nakonec s tímto párem dopadlo a kolik let bylo nejmladší dívce, která se dostala do jeho ordinace, protože si myslela, že je chlapec? Odpovědi na tyto otázky i mnoho dalšího si můžete poslechnout v podcastu MUDr.ování.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistka Lucie Šilhová zpovídá lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledá odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás.

Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované