Hlavní obsah

Mění se u starého člověka chování? Odhalit příčinu je někdy detektivka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Příčinou kognitivních poruch může být třeba to, že starý člověk špatně slyší nebo se hůř hýbe. Ilustrační fotografie

Reklama

Jeden ze strašáků staršího věku pro člověka samotného i pro rodinné příslušníky je demence. Někdy s přídomkem „stařecká“, což je ovšem špatně. Taková diagnóza neexistuje. A také ne každé chování je příznak demence, říká lékařka.

Článek

Člověk, který vykazuje kognitivní poruchy, možná jen hůř slyší, špatně se hýbe nebo je ovlivněn tlumicími léky. Blízcí to ale někdy mohou vnímat jako počínající změny v mozku. Odhalit pravou příčinu změn chování není jednoduché a chvíli to potrvá.

„Tři návštěvy potřebuji jenom k tomu, abych dala dohromady léky, které pacient užívá,“ říká v podcastu MUDr.ování geriatrička Zuzana Šnajdrová z České gerontologické a geriatrické společnosti.

Není divu. Přehled v lécích, které aktuálně užívají, nemají leckdy ani mladší ročníky. Natož člověk, který jich musí denně spolknout několik a ještě v různé časy.

MUDr. Zuzana Šnajdrová

Pracuje v Nemocnici Milosrdných sester svatého Karla Boromejského v Praze 1. 

Její specializací je gerontologie, v níž se vyprofilovala zejména na oblast pacientů se syndromem demence.

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

Zuzana Šnajdrová působí v České gerontologické a geriatrické společnosti.

Problémy se řetězí

Ne každý člověk, který zestárne do určitého věku, spadne automaticky do péče geriatra, tedy lékaře specializujícího se na seniory. Někdo si do konce života vystačí s praktikem, protože ho trápí jen drobné neduhy spojené s věkem. Pokud se ale zdravotní problémy hromadí, nastupuje někdy doslova detektivní pátrání, aby se lékař dobral prapůvodní příčiny. V této chvíli je dobré se na geriatra obrátit, protože je schopen si na pacienta vyhradit víc času.

Zajímají vás rozhovory o zdraví?

Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky.

Odborník pak může postupnými kroky odhalit například řetězení zdravotních problémů, což je pro tento věk typické. Častým příkladem je dehydratace. Babička prostě nepije a nikdo neví proč. Na počátku může být zánět močového měchýře, o kterém nikdo neví, protože příznaky nemocí se ve stáří projevují méně bouřlivě, takže dotyčná nezaznamená nepříjemné pocity, jako třeba pálení či řezání. Chodí ale častěji močit, a protože se hůře hýbe a obtěžuje ji to, tak raději nepije.

„A právě dehydratace může být důvodem kognitivních poruch, a přitom by stačilo vyléčit zánět,“ vysvětluje specifika staršího věku geriatrička Zuzana Šnajdrová.

Proč starší lidé nemívají při infekcích teplotu a také laboratorní hodnoty nejsou tak průkazné jako v mladším věku? Jak zachovat důstojnost nemocným lidem v pokročilém věku? Co to znamená, když se řekne geriatrická křehkost a kdo je to „young old“? Celý rozhovor se specialistkou si poslechněte v podcastu MUDr.ování v úvodu článku.

Reklama

Doporučované