Hlavní obsah

Mužům samovyšetření nepomůže. Jejich nejčastější rakovinu neodhalí

Foto: Shutterstock.com

Na rozdíl od žen, které si mohou provádět samovyšetření prsou, se musí muži spoléhat na screening. Ilustrační fotografie.

Reklama

Karcinom prostaty je nejčastější nádorové onemocnění mužů v rozvinutých zemí a po karcinomu plic druhá nejčastější onkologická příčina úmrtí. Většina pacientů přitom i více než pět let po diagnóze stále žije.

Článek

V seriálu Kominského metoda se hrdina raduje, když vidí svého kamaráda, že i on „čurá v morseovce“. Ačkoli přerušované močení může být způsobeno i některou z chorob močového měchýře, ve většině případů – zejména u starších mužů – je na vině zvětšená prostata.

„Prostata obklopuje močovou trubici a s věkem roste u všech mužů, ve většině případů je to benigní. A když se zvětší, tak nejen směrem ven, ale i dovnitř, a tu močovou trubici utlačuje,“ vysvětluje profesor Roman Zachoval, přednosta Urologické kliniky 3. LF UK a Fakultní Thomayerovy nemocnice.

prof. MUDr. Roman Zachoval, Ph.D., MBA

Přednosta Urologické kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze, předseda České urologické společnosti JEP a člen řady národních a mezinárodních odborných společností.

Sám nebo v kolektivu autorů obdržel řadu cenu za publikační či prezentační aktivity v rámci České republiky i na mezinárodních fórech.

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

Urolog Roman Zachoval.

Problémy s močením způsobené zvětšenou prostatou se dají rozdělit do dvou skupin. Zaprvé to jsou vyprazdňovací obtíže, ať už již zmíněné přerušované močení, případně to může být delší čekání na jeho začátek nebo potřeba pomoci si tlačením.

Druhá skupina příznaků jsou dráždivé problémy, kdy zvětšená prostata dráždí močový měchýř, což vede k častému močení nebo nutkavé potřebě. Tyto obtíže by se daly přirovnat k těm, které znají ženy trpící na záněty močového měchýře.

Na rozdíl od žen, které si mohou každý měsíc provádět třeba samovyšetření prsou, se musí muži spoléhat na screening. V případě, že nemají genetické zatížení, by se měli nechat vyšetřovat počínaje 50. rokem života.

Více o intimních problémech mužů

Menopauza se netýká jen žen. Co je mužský přechod, se dozvíte v tomto článku.

Mužům hrozí i infarkt varlete. Co to je? Dočtete se zde.

Porucha erekce trápí i osmnáctileté kluky. O léčbě hovoří androlog Lukáš Bittner.

Vyšetření má odhalit, zda je zvětšení prostaty benigní, tedy nezhoubné, či zda už jde o vážnější problém. Není ale třeba se ničeho bát. Pokud by bylo nutné přistoupit k odstranění celé prostaty, dá se fungovat i bez ní – tedy v případě, kdy už muž neprahne po potomstvu.

Prostata je pohlavní orgán produkující prostatický sekret, který je součástí mužského ejakulátu. Má za úkol vytvořit pro spermie takové prostředí, aby dokázaly přežít v pochvě ženy a došlo k oplodnění. Může tedy dojít k erekci a vyvrcholení, i když je to trochu jiný pocit, ale nedochází už k ejakulaci.

Je vůbec možné, aby se prostata nezvětšila? A jak jsou na tom potravinové doplňky, které se tolik doporučují v televizi? Poslechněte si nový díl MUDr.ování v úvodu článku, kde byl hostem profesor Roman Zachoval.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované