Hlavní obsah

Nejvíce lidí umírá v únoru. Jak se se smrtí blízkého člověka vyrovnat?

Foto: Shutterstock.com

Úmrtí člověka představuje pro pozůstalé ztrátu, se kterou se musí vyrovnat. Ilustrační fotografie.

Reklama

Únor je sice nejkratší měsíc v roce, podle Českého statistického úřadu ale během něj umírá nejvíce lidí. Je to mimo jiné tím, že v zimních měsících je vyšší výskyt nemocí spojených s chřipkovou epidemií a chorobami dýchacích cest.

Článek

Bez ohledu na to, kolikátý měsíc v roce je, úmrtí představuje pro pozůstalé ztrátu, se kterou se musí vypořádat. Vyrovnat se s odchodem blízkého člověka je velice těžké a neexistuje jedna zaručená rada, která by pomohla. Jestliže se ale někdo ocitne v tíživé situaci a neví, kudy z ní ven, může se obrátit na organizace, které pomáhají tuto těžkou dobu překlenout.

Patří k nim mimo jiné i Poradna Vigvam, kterou založila terapeutka Sylvie Stretti. Na jejich krizové linky mohou lidé jednorázově zavolat, když se cítí špatně.

Na Vigvam se lidé obracejí při různých příležitostech, nedá se tedy jednoznačně říct, že by některé období bylo exponovanější. „Samozřejmě o Vánocích, zejména prvních bez zemřelého, je důležité věnovat se tomu, jak budou probíhat. Aby byly co nejméně zátěžové,“ uvádí příklad rizikovějšího období Sylvie Stretti.

Jak ale dodává, podobně zátěžové může být první výročí narozenin zemřelého, výročí úmrtí, či třeba výrazný okamžik, který má pozůstalý s blízkým spojený.

Mgr. Sylvie Stretti

Vystudovala psychosociální studia na Husitské teologické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

Pracuje jako terapeutka, je zakladatelka a ředitelka poradny Vigvam, která se specializuje na pomoc pozůstalým.

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

Terapeutka Sylvie Stretti

Přestože smrt je ve společnosti stále tak trochu tabu a lidé se někdy snaží vůbec si ji nepřipouštět, začíná se to pomalu měnit. Také truchlení se podle terapeutky za posledních zhruba patnáct let posunulo, lidé k němu přistupují otevřeněji.

„Službu – tedy ne dobrou – tomu udělal i covid. Nemohli jsme smrt vytěsnit, najednou byla všude kolem nás, v médiích, dotkla se prakticky každého,“ říká Sylvie Stretti. Jak vysvětluje, truchlení není jen pláč a bolest, jak si někteří představují, ale může s tím být spojeno třeba i to, jak se člověk naučí po smrti blízkého žít dál svůj život. S vědomím toho, že někdy přijdou okamžiky, kdy je mu více smutno, kdy je rozmrzelý, naštvaný.

Více o tématech smrti a truchlení

Co byste dělali čtrnáct dní před smrtí? Glosa

Rozhovor s Vojtěchem, který pracuje v domácím hospicu Cesta domů, si přečtete zde.

Rady, jak mluvit o úmrtí blízké osoby s dětmi, najdete v tomto článku.

Studie ukazují, že s novou situací se člověk vyrovnává dva roky. „Jedná se o takovou nejakutnější fázi. První rok je všechno nové, druhý rok pak bilancuji, srovnávám, jaké to bylo s ním, jaké to bylo bez něj,“ vysvětluje terapeutka, co během té doby člověk zažívá.

Období smutku se samozřejmě může protáhnout, zejména když dojde na tzv. „komplikované truchlení“, kdy je celá situace ztížena ještě souběhem několika dalších okolností. Člověk může třeba řešit starost o zaměstnání, nutnost se stěhovat, a podobně. Samotné truchlení pak odsouvá na později.

Jak mluvit o smrti s dětmi? Proč jsou knihy o Harrym Potterovi v tomto směru tak přínosné? A proč je třeba mluvit o tom, jak chci zemřít? Poslechněte si nový díl MUDr.ování v úvodu článku, kde byla hostem terapeutka Sylvie Stretti.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované