Hlavní obsah

Přichází svátek obžerství. Hospody zvětšují porce a přidávají jídlo zdarma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Oblíbenou pochoutkou byl na Tučný čtvrtek také prejt či opečená jelita.

Reklama

Kdysi zapomenutá tradice se znovu hlásí o slovo. Klouzavý svátek zvaný Tučný čtvrtek, dnes mnohde s nadsázkou přezdívaný tučňák, býval dnem, kdy si naši předci užívali do sytosti jídlo i pití.

Článek

Pivo teklo proudem a pusy jedlíků se musely lesknout omastkem. Šlo totiž o poslední okamžiky, kdy si mohli nacpat břicha až k prasknutí, neboť za rohem již vykukoval nekonečný, šest týdnů dlouhý velikonoční půst.

V dobách minulého režimu se Tučný čtvrtek vytratil z našeho povědomí a už to vypadalo, že mu bude na věky konec. Ale vrátil se, byť až poměrně nedávno, se znovuzrozením masopustních karnevalů a taškařic.

Před několika lety totiž přišla společnost Ambiente s nápadem využít symboliku Tučného čtvrtku také v restauracích, nabídnout hostům v tento den spoustu tučných specialit a nádavkem také nějakou dobrotu zdarma.

Nápadu se brzy chytly i další podniky a letos Tučný čtvrtek, připadající na 16. února, drží vedle restaurací a hospod ze sítě Ambiente dalších dvacet z Prahy, Brna a dalších měst. Jedinečností tohoto svátku je právě spolupráce napříč gastronomickou scénou, neboť k únorovým oslavám dobrého jídla a pití se může zapojit každá restaurace.

Místní od Kohoutů

Na Tučný čtvrtek se v minulosti připravovalo hlavně vepřové se zelím a knedlíkem, pečená drůbež či zabijačkový guláš, oblíbenou pochoutkou byl samozřejmě také prejt či opečená jelita. Pokud budete mít chuť na tato jídla, musíte za ně v hospodě zaplatit, ale v podnicích, kde se drží Tučný čtvrtek, dostanete také něco navíc zadarmo.

Pojďme se podívat, čím chtějí vybrané podniky své hosty překvapit a potěšit. Tak třeba oblíbené Lokály mají v nabídce pro své hosty, tedy pro ty, kteří se budou chtít pořádně nacpat, dvojitou porci masa za původní cenu. V restauraci Bufet zase čeká návštěvníky dvojitý holandský řízek či dvojitý hamburger a v Čestru „vyfasují“ o polovinu větší gramáž tataráku, který mohou zapít pivním speciálem z karlínského pivovaru Dva kohouti nazvaným Místní Tučné.

Tuk je láska

A jak tento svátek obžerství probíhá v dalších podnicích? Ve staronové restauraci U Kalendů v Podskalí, která se za rok od otevření vyšvihla mezi nejzajímavější a nejvyhledávanější pražské podniky, nabídnou hostům ochutnávku masa od svého řezníka. V pekárně pak připraví „tučné“ koláče, které budou o polovinu větší, než je obvyklé, a přitom se budou prodávat za původní cenu. Stejnou strategii zvolil také Myšák, kde cukráři připraví „nafouknuté“ větrníky.

Trochu jiná tradice

Světová kampaň zaměřená na jeden měsíc strávený bez kapky alkoholu slaví v letošním roce desetileté výročí.

A další podnik, opět z Karlína, vítá únorový svátek obžerství slovy: „Tuk je láska! A dvojnásob to platí na Tučný čtvrtek, který se letos uskuteční už 16. 2. V Esce jsme si pro vás připravili amuse-bouche navíc, a to košíček plněný cibulovým džemem s chlebovým misem, škvarkovou pomazánkou a uzenou vepřovou kůží. Těšíme se,“ pochlubil se na instagramu tým karlínské Esky.

Sůl a řepa

K oslavě mastného čtvrtka se připojilo také několik mimopražských restaurací, například inspirativní podnik Sůl a řepa ve Strakonicích, kde je šéfkuchařem autor Postní kuchařky Pavel Drdel. Ten pro své hosty na svátek obžerství připravil několik zajímavých specialit, třeba vydatnou polévku z uzeného kolene, uzeného boku a klobás, dále pak celer konfitovaný v másle a podávaný s houbovou omáčkou, kyselými ryzci a lilkovými škvarky či italskou klobásku salsicciu s kyselým zelím a brambory pečenými v sádle. Také v jeho podniku čeká na hosty dárek zdarma, a sice škvarková pomazánka podávaná se slupkami z brambor, z nichž jsou připravené křupavé chipsy.

K oslavě Tučného čtvrtka se připojil také legendární zájezdní Hostinec U Jiskrů z Kbelnice nedaleko Písku (i ten v loňském roce proslavila kuchařská kniha), Ramen Brno, Hotel Klika z Českých Budějovic či vinohradské pekařství Kus koláče.

A také všechny tři pobočky oblíbeného bistra Kro Kitchen, které před několika lety založil zkušený šéfkuchař Vojtěch Václavík. „My jsme se k této akci připojili v loňském roce, protože nám to přijde jako skvělý nápad. A na tento čtvrtek jsme připravili konfitovaný bůček, který budeme podávat ve formě sendviče, samozřejmě s řadou dalších doplňků, které ještě ladíme, a budou tak pro hosty překvapením,“ vysvětluje Václavík.

Pozdrav z Basileje

Tučný čtvrtek spadal do masopustního období. Hlavními masopustními dny jsou ale neděle, pondělí a úterý před Popeleční středou, kterou začíná předvelikonoční půst. Zatímco masopustní karneval byl symbolem bláznivého veselí, Tučný čtvrtek byl zase symbolem obžerství (jinak jednoho ze sedmi hlavních hříchů). A protože na české vesnici probíhaly zabíjačky obvykle v lednu a únoru, zbývalo na Tučný čtvrtek vždycky dost tučného masa a sádla.

Do Basileje nejen na karneval

V gastronomii švýcarské Basileje se projevuje prorůstání tradice a moderny. A také to, že město na hranici tří států je velmi kosmopolitní.

Nejslavnější masopustní karnevaly se tradičně konají ve Švýcarsku, především v Lucernu a Basileji. Tam začíná karneval ve čtyři hodiny ráno okamžikem, kdy se celé město ponoří několik minut do absolutní tmy, aby se vzápětí rozezněly v ulicích stovky bubnů a pak se kolem půl páté dal do pohybu maškarní průvod několika tisíc lidí.

Pro svou velkolepost byl karneval v Basileji zařazen na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO a současně patří mezi 50 nejlepších lokálních evropských slavností. V letošním roce probíhá v lehce posunutém termínu od 27. února do 1. března.

Reklama

Doporučované