Hlavní obsah

Ve Švýcarsku není preventivní mamograf samozřejmost. V Česku máme štěstí, říká onkoložka

Foto: Shutterstock.com

Preventivní screeningové vyšetření může pomoci včas odhalit rakovinu prsu.

Reklama

Mamograf zachraňuje životy – díky screeningovému vyšetření se podaří odhalit vysoká procenta zhoubných nádorů prsou včas, čímž se zvyšuje šance na přežití. Toto vyšetření ale není samozřejmostí, a nejde jen o rozvojové země.

Článek

Preventivní screeningové vyšetření, které může pomoci odhalit rakovinu prsu včas, není například ve Švýcarsku dostupné všem ženám stejně. V některých kantonech screenengové programy existují, v jiných ne.

Zní vám to jako hoax? Bohužel není, jak potvrzuje i přední česká onkoložka Petra Tesařová. Informaci si ověřovala u své švýcarské kolegyně Solange Peters, která je zároveň předsedkyní evropské onkologické společnosti.

Prof. MUDr. Petra Tesařová, CSc.

Onkoložka a hematoložka. Pracuje a přednáší ve Všeobecní fakultní nemocnici a na Onkologické klinice 1. LF UK v Praze.

Je předsedkyní Projektu 35 - programu pro ženy, jež onemocněly nádorem prsu do pětatřiceti let. Je spoluzakladatelkou sdružení Dialog Jessenius a členkou mnoha dalších odborných společností.

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

Petra Tesařová se angažuje v různých preventivních programech, pravidelně publikuje a přednáší.

„Mluvila o tom, že důvody byly hlavně ekonomické. Možná, že si naše ženy málo uvědomují, jak velký benefit to je. Není to jen otravné vyšetření, které musí podstoupit jednou za dva roky a kterého se možná obávají. Je to možnost, jak si zachránit život,“ apeluje profesorka Tesařová.

Onkoložka s nadsázkou hovoří o nádoru v prsu jako o šťastném nádoru, protože má lepší prognózu než jiné zhoubné nádory. I na něj se dá zemřít, ale pokud je odhalen včas a začne se s léčbou, za dvacet, třicet let na to může pacientka vzpomínat jen jako na drobnou nepříjemnost. „Přitom přijít o rok – nebo u mladých žen o pár měsíců – později může znamenat na nádor umřít. Screening je nepochybně velmi smysluplné opatření,“ vysvětluje onkoložka.

Chcete se dozvědět více o rakovině prsu?

Bulka v prsu nemusí nutně znamenat rakovinu. Ve většině případů jde o jiné, nezhoubné onemocnění. O která může jít, se dočtete v tomto článku.

Proč je tak důležité najít nositelky mutace genů rizikových pro vznik rakoviny a co se děje, když je u vás zjištěná mutace BRCA, se dozvíte zde.

Nejde jen o bulku: Všechny příznaky rakoviny prsu popisuje tento text.

Cílem mamografického screeningu je odhalit onemocnění prsu v co nejranějším stadiu. Jak probíhá mamografické vyšetření prsu?

Strach, který některé pacientky mají, je přitom iracionální. Ačkoli stlačení prsu může být nepříjemné, zejména pro ženy s většími ňadry, je to jen jednorázová akce. Není nutné se bát ani ozáření, mamograf je obyčejný rentgen a dávka je opravdu nizoučká. Petra Tesařová ji přirovnává dávce, kterou člověk „schytá“ při letu z Prahy do New Yorku.

Na mamograf má nárok žena po 45. roku života každé dva roky. Mladším ženám se doporučuje podstupovat pravidelně ultrazvukové vyšetření, které si však pacientka hradí sama. A v neposlední řadě je nutné si jednou měsíčně provádět samovyšetření a v případě, že si nahmatáte nějakou bulku, okamžitě to říct svému gynekologovi.

Proč někdy končí mladé ženy s rakovinou prsu samy? A jaký vliv v prevenci měla Angelina Jolie, která si nechala prsa preventivně odstranit? Poslechněte si podcast MUDr.ování, kde byla hostem Petra Tesařová, v úvodu článku.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Aktualizovali jsem o přesnější informace o situaci ve Švýcarsku.

Reklama

Doporučované