Hlavní obsah

Blíží se Vánoce. Naladí vás na ně vánoční filmy

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Podívejte se na více než 20 tipů na vánoční filmy, které vás dostanou do vánoční nálady nebo už neodmyslitelně patří k vánočním svátkům.

Článek

Zahraniční vánoční filmy

Podívejte se na pár tipů na zahraniční klasiky, romantické vánoční komedie či animované vánoční filmy, které vás naladí na blížící se svátky.

Život je krásný (1946)

Americký černobílý film Život je krásný natočil v roce 1946 režisér Frank Capra. Získal pět nominací na Oscara (nejlepší film, režie, herec v hlavní roli, střih, zvuk), nominace však ve vítězství neproměnil. Film vychází z povídky od Philipa Van Doren Sterna The Greatest Gift.

George, kterého ztvárnil v hlavní roli James Stewart, přemýšlí v předvečer Štědrého dne o sebevraždě. Na zem sestoupí jeho strážný Anděl Clarence, který se musí seznámit s celým jeho životem, aby mu mohl pomoci. Společně s ním divák sleduje nejdůležitější okamžiky v životě George.

Vánoční prázdniny (1989)

Bláznivá americká komedie o rodině Griswoldových, kde si otec rodiny, kterého hraje Chevy Chase, přeje prožít klidné a idylické Vánoce. Jeho rodinu ovšem během svátků stíhá jeden malér za druhým.

Sám doma (1990)

Sám doma, vánoční klasika z roku 1990, kterou není potřeba sebevíce představovat. Kevina McCallistera, kterého ztvárnil Macaulay Culkin, rodina zapomene doma a musí se postarat o sebe a ochránit dům před dvěma zloději. Těm při jejich loupení stojí v cestě desítky nastražených pastí.

Druhý díl Sám doma 2: Ztracen v New Yorku, vznikl o dva roky později a jak už název napovídá, odehrává se v New Yorku, kde zůstane Kevin opět osamocen.

Rolničky, kam se podíváš (1996)

Otec - Arnold Schwarzenegger - chce splnit přání svého syna a dát mu pod stromeček Turbomana. Hračku, kterou chtějí miliony dětí. Vydává se tak do nejbližšího hračkářství, ale sehnat tolik vytouženou hračku nebude tak lehké, jak si původně myslel.

Jack Frost (1998)

Otec Jack Frost se snaží jako muzikant uživit svou rodinu a není tak často doma. Před Vánoci to vypadá, že by se jeho kapela mohla konečně prosadit a snaží se získat smlouvu. Jako omluvu daruje svému synovi Charliemu harmoniku, o které tvrdí, že je kouzelná. O Vánocích se chce vrátit zpátky za rodinou, ale zemře při tragické autonehodě. Následující rok zahraje jeho syn na kouzelnou harmoniku a přeje si, aby se jeho otec vrátil domů. Sněhulák před domem ožije a Jack dostane šanci napravit svůj vztah se synem.

Grinch (2000)

Grinch opustil vesnici, kde žijí Kdovíci, protože se mu jako malému posmívali za jeho vzhled. Žije na samotě na vrcholu hory, nesnáší Vánoce a chce všem ve vesnici zničit vánoční atmosféru. Vánoční svátky se ale opět blíží a Grinche pozve dívka z Kdovíků na vánoční oslavy, aby přesvědčila odpůrce Vánoc o opaku. Hlavní roli zeleného Grinche ve filmu podle knihy Theodora Seusse Geisela, ztvárnil komik Jim Carrey.

Harry Potter (2001 - 2011)

Příběhy mladého čaroděje Harryho Pottera neodmyslitelně patří k vánočnímu období. Čáry, kouzla a zázraky je to, co patří k Vánocům. První díl o mladém čaroději Harry Potter a Kámen mudrců vznikl už v roce 2001, během deseti let vzniklo dohromady 8 filmů, tím posledním je z roku 2011 Harry Potter a Relikvie smrti - část 2.

Láska nebeská (2003)

Americká vánoční romantická komedie Láska nebeská se stala nedílnou součástí Vánoc. Film je složen z několika milostných příběhů, které se odehrávají v předvánočním čase. Má hvězdné obsazení, v hlavních rolích jednotlivých příběhů se ukáže například Hugh Grant, Liam Neeson či Colin Firth.

Přežít Vánoce (2004)

Bohatý Drew, kterého hraje Ben Affleck, se rozhodne, že letos nebude trávit Vánoce sám a tak si rozhodne pronajmout na vánoční svátky náhradní rodinu. Rodině Valcosových udělá velmi zajímavou peněžní nabídku.

Vánoce naruby (2004)

Manželé se rozhodnou strávit vánoční svátky na výletní lodi, aby utekli před vánočním shonem, stresem a smutkem, že s nimi letos nebude jejich dcera. Vše se ale obrátí naruby a jejich dcera jim oznámí, že se na Štědrý den vrátí domů se svým přítelem. Manželé tak mají 12 hodin, aby se jim podařil zázrak a uspořádali každoroční velkou vánoční oslavu pro sousedy.

Prázdniny (2006)

Po milostném zklamání se režisérka Amanda a novinářka Iris rozhodnou si na Vánoce vyměnit své byty. V americké hvězdně obsazené romantické komedii se představí Cameron Diazová, Kate Winsletová, Jude Law nebo Jack Black.

Čtvery Vánoce (2008)

Každý rok utíkají před vánočního shonem do teplých krajin. Letos letadlo neodletí a jsou nuceni strávit během jednoho dne čtvery Vánoce u čtyřech rozvedených rodičů. Hlavní roli ve hvězdně obsazené komedii mají Reese Witherspoonová a Vince Vaughn.

Animované zahraniční vánoční filmy

Polární expres (2004)

Animovaný dobrodružný film Polární expres v hlavní roli s Tomem Hanksem je o chlapci, který přestává věřit na Santu Clause. O štědrovečerní noci se vydá Polárním expresem, který zastaví před jeho domem, na cestu k severnímu pólu.

Vánoční koleda (2009)

Dobrodružný animovaný film vypráví o lakomém starém lichváři, který nemá rád nikoho, ani Vánoce. Odmítne pozvání svého bratrance na vánoční večírek a přispět na charitu. Duch jeho zemřelého partnera ho varuje, aby se zřekl nenávisti, jinak ho nečeká pěkný posmrtný život.

Grinch (2018)

V roce 2018 vznikla animovaná verze oblíbeného vánočního filmu Grinch.

České vánoční filmy

Podívejte se na pár tipů na české vánoční klasické filmy, romantické komedie či vánoční filmy, které vznikly v posledních několika letech a zpříjemní vám prožití vánoční svátků.

Krakonoš a lyžníci (1980)

Československá rodinná komedie ze zasněných Krkonoš se odehrává počátkem 20. století, kdy do Krkonoš poprvé pronikly lyže, takzvané ski.

S tebou mě baví svět (1982)

Rodinná komedie Marie Poledňákové je o třech kamarádech, kteří chtějí vyrazit na pánskou jízdu do Beskyd. Jejich ženy jim ovšem nechají na krku děti a sen o pánské jízdě se rozplynul. V kultovní komedii plné hlášek, se v rolích třech kamarádů představí Július Satinský, Václav Postránecký a Pavel Nový.

Sněženky a machři (1982)

Studenti druhého ročníku gymnázia se vypraví na lyžařský kurz, kde je hlavním vedoucí přísný profesor Karda. Dnes už je kultovní komedií s mnoha hláškami, které zná každý. V roce 2008 vzniklo pokračování Sněženky a machři po 25 letech. V hlavních rolích se objevuje například Jan Antonín Duchoslav, Michal Suchánek, Eva Jeníčková, Václav Kopta, Veronika Freimanová, Radoslav Brzobohatý.

Pelíšky (1998)

Jedna z nejúspěšnějších českých komedií plná legendárních hlášek - to jsou Pelíšky. Film se odehrává na sklonku 60. let. Hvězdně obsazená komedie od režiséra Jana Hřebejka je plná skvělých jmen, jako je Miroslav Donutil, Jiří Kodet, Jaroslav Dušek, Boleslav Polívka, Eva Holubová, Simona Stašová a mnoho dalších.

Přijde letos Ježíšek? (2013)

V romantické komedii Přijde letos Ježíšek?, která vznikla v česko-slovensko-mexické koprodukci se objevuje například Josef Abrahám, Libuše Šafránková, Václav Postránecký nebo Igor Chmela.

Křídla Vánoc (2013)

Děj se většinu filmu odehrává v obchodním centru. Prolnou se tu příběhy čtyř přátel, kteří v něm pracují - optik Tomáš, manažer prodeje v supermarketu Ráďa, Nina, která balí dárky a ten který rozdává v kostýmu zajíce balónky a nikdo nezná jeho jméno.

Vánoční Kameňák (2015)

Vánoční Kameňák je pátým celovečerním filmem ze série Kameňáků. Starosta Pepan, kterého hraje Václav Vydra, chce postavit skokanský můstek v Kameňákově na nedaleké hoře Říp.

Šťastný Nový rok (2019)

Mezi Vánoci a Novým rokem se sejde parta kamarádek, jejich blízcí i úplní cizinci v hotelu v zasněžených Vysokých Tatrách. V hlavních rolích se představí Táňa Pauhofová, Zuzana Norisová, Emília Vášáryová, Jiří Bartoška, Jakub Prachař a další.

Od 30. 12. 2021 bude v kinech i volné pokračování filmu s podtitulem Dobro došli.

Přání Ježíškovi (2021)

Česká romantická komedie ve které se během Štědrého dne prolínají příběhy a několik lidských osudů. Ve hvězdně obsazeném vánočním filmu od režisérky Marty Ferencové se objeví například Richard Krajčo, Jaroslav Dušek, Eva Holubová, Jiří Langmajer nebo Anna Polívková a spousta dalších.

Čtěte více o Vánocích, nebo se podívejte na další tipy na vánoční romantické komedie, a to české či světové.

Reklama

Související témata:

Doporučované