Hlavní obsah

Velikonoce 2024: Termín, prázdniny a jak jsou otevřené obchody

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Velikonoce jsou svátkem oslavujícím vzkříšení Ježíše Krista a jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem.

Článek

Jak se stanovuje jejich datum, jak jsou otevřené obchody, jaké jsou zvyky a tradice a kdy budou prázdniny ve škole?

Kdy jsou Velikonoce a výpočet data

Velikonoce patří mezi takzvané pohyblivé svátky, což znamená, že nemají jasně stanovené datum. Díky tomu se může meziročně jejich datum lišit klidně i o jeden měsíc.

A jak se tedy určuje termín Velikonoc? Podle křesťanského kalendáře vychází vždy na první neděli po prvním jarním úplňku. Ten proběhne po 21. březnu, a pokud vyjde na neděli, velikonoční neděle (Hod boží velikonoční) připadne až na následující neděli.

Velikonoční pondělí v letošním roce vychází na 1. dubna 2024, Velký pátek na 29. března.

Jak vycházejí Velikonoce v roce 2024, 2025 a 2026?

Na kdy vycházejí Velikonoce v následujících letech 2024, 2025 nebo 2026, čtěte níže v článku.

Otevírací doba obchodů na Velikonoce

Na Velikonoční pondělí musí být obchody s plochou nad 200 m² zavřené. Naopak na Velký pátek mohou být obchody otevřené. Některé obchody ovšem i na Velký pátek buďto upravují otevírací dobu, nebo zcela zavřou a dávají svým zaměstnancům volno, i když nemusí. Ujistěte se tedy pro jistotu předem, zda si v daný den můžete přijít nakoupit jako v běžný nesváteční den a v běžný čas.

Velikonoční zvyky a tradice

S Velikonocemi jsou spjaté i některé zvyky a tradice. Patří mezi ně například barvení vajec, tzv. kraslic, koledování s pomlázkou, pečení jidášů či mazanců. Tradice jsou spojeny se Svatým či Pašijovým týdnem.

Význam velikonočních zvyků a tradic

  • Jaký je význam oblíbených velikonočních zvyků a tradic?
  • Velikonoční pomlázka patří k nejrozšířenějším českým tradicím. Přesto se mnohde ani sousední vesnice neshodnou, jak jí říkat. Unikátní mapy ukazují, jak se názvy pro tento zvyk liší v různých regionech.

Svatý týden Velikonoc

Pašijový týden neboli také Svatý týden je týden, kdy si křesťané připomínají poslední dny Ježíše Krista na Zemi, jeho smrt a následné vzkříšení.

Svatý týden začíná Květnou nedělí a končí Velikonoční nedělí neboli Božím hodem velikonočním, tedy vzkříšením Ježíše Krista. Mezi nimi je Modré pondělí, Šedivé úterý, Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek a Bílá sobota. Každý den má svůj význam a s ním také spojené tradice.

Svatý týden v roce 2024

DenTermín
Květná neděle24. března 2024
Modré pondělí 25. března 2024
Šedivé úterý26. března 2024
Škaredá středa27. března 2024
Zelený čtvrtek28. března 2024
Velký pátek29. března 2024
Bílá sobota30. března 2024
Velikonoční neděle31. března 2024
Velikonoční pondělí1. dubna 2024

Velikonoční prázdniny ve škole

V letošním školním roce 2023/2024 začínají velikonoční prázdniny ve čtvrtek 28. března 2024 a potrvají až do Velikonočního pondělí 1. dubna. Děti tedy čeká 5 dní volna, do lavic se vrátí následující den, v úterý 2. dubna.

Otevírací doba o svátcích

  • Jak je to s otevírací dobou během Velikonoc a ostatních svátků, naleznete níže v článku.

Termín pravoslavných Velikonoc

Pravoslavné Velikonoce se oproti těm křesťanským, které známe, slaví jindy. Z důvodu, že pravoslavná církev využívá pro jejich výpočet starší juliánský kalendář, jsou posunuty zhruba o týden, někdy i více. V roce 2024 vychází termín pravoslavných Velikonoc na neděli 5. května.

Reklama

Doporučované