Hlavní obsah

Maláčová porušila zákon, říká poslanec a podnikatel. Řeší to jeho právníci

Foto: Profimedia.cz

Jana Maláčová a Matěj Stropnický

Reklama

Jednotlivé firmy i Hospodářská komora se ohradily proti akci „Férová práce“, kterou spustila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) se svým asistentem a dvojkou své kandidátky Matějem Stropnickým.

Článek

Ministryně Jana Maláčová se svým asistentem Matějem Stropnickým při dvouměsíční akci se Státním úřadem inspekce práce zkontrolovala 123 firem. Zjišťovala, zda neporušují zákoník práce a další pravidla. Jedna z firem, která měla podle ministryně a jejího poradce porušit zákon, už případ předala právníkům.

Hospodářské komoře vadí, že ministryně, která je pražskou jedničkou na kandidátce sociálních demokratů, si na práci státních úřadů dělá volební kampaň a kazí jim tak pověst. Maláčová kritiku odmítá.

Ministryně a její poradce na tiskové konferenci jmenovali i několik podniků, kterých se pochybení mělo týkat a kterým mají hrozit pokuty. Mezi nimi se objevila třeba firma Brano patřící podnikateli a poslanci Pavlu Juříčkovi (ANO).

Ten pro server novinky.cz označil akci za sprosťárnu a manipulaci. Seznam Zprávám řekl, že jelikož kontrola stále probíhá a jeho firma nemá ani žádný zápis o jejím průběhu, ministryně to nesmí zveřejňovat, jelikož se k tomu jeho strana ani nemůže vyjádřit. „Už to mají moji právníci,“ dodal s tím, že Maláčová porušila zákon.

Podle Hospodářské komory tato akce poškodila věrohodnost státních úřadů. „Veškeré kontrolní úkony inspekcí vyvolávají otázky ohledně jejich nestrannosti, protože byly politicky motivované,“ uvedla ve svém prohlášení. K průběhu kontroly se v minulosti ohradily i přímo některé firmy.

To Maláčová odmítla. „Hospodářská komora zastupuje zaměstnavatele. Dokonce i ty, kteří se k zaměstnancům nechovají fér. Jejich náhlá starost o pověst inspektorů mě proto překvapuje. Akce Férová práce prestiž Státního úřadu inspekce práce naopak zvýšila, protože dostala na světlo tvrdou práci inspektorů, která kvůli nezájmu médií zůstávala léta skrytá. Stejně jako masivní porušování práv zaměstnanců v této zemi,“ napsala Seznam Zprávám ministryně.

Na dotaz, zda akci zahrne do nákladů na předvolební kampaň, už neodpověděla. Web ferovaprace.info, který Maláčová se Stropnickým spustili, je totiž veden ne jako web ministerský, ale jako web provozovaný ČSSD. Strana je dle zákona uvedena jako zadavatel a zpracovatel.

Člen Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran Jan Outlý, který má kampaň před sněmovními volbami na starost, řekl, že se sice tímto stylem prezentace u politiků zabývá, avšak na komentář do médií tato problematika zatím není.

„Stránku na doméně, která byla registrována koncem července a na které oba ve videu popisují tyto akce, provozuje právě ČSSD. Podle informací z médií se do akce koncem července zapojilo 253 inspektorů práce a 129 policistů cizinecké policie. Náklady na kampaň ČSSD tak zaplatili daňoví poplatníci,“ uvedla Hospodářská komora.

Maláčová se Stropnickým za svoji akci Férová práce schytali negativní reakce už letos v červnu, kdy se nechali při provádění jedné z kontrol vyfotit a zveřejnili to na svých sociálních sítích. Kontroly tohoto typu totiž nepatří do pracovní náplně ministryně ani jejího poradce. Zároveň měli zveřejnit fotky lidí bez jejich souhlasu.

Maláčová dnes na tiskové konferenci oznámila výsledky kontrol ve 123 firmách. Ve třech čtvrtinách se podle ní měli dopouštět různých chyb a porušení zákoníku práce, a to třeba v otázkách odměňování nebo pracovních smluv.

Reklama

Doporučované