Hlavní obsah

Nedělejme z DPH na pivo superproblém. Maláčová se nečekaně zastala Schillerové

Ministryně financí Alena Schillerová s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou.

Reklama

Kvůli novele zákona, která zavedením několika různých sazeb na pivo zmátla hostinské, bude ČSSD jednat s ANO.

Článek

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) našla nečekanou zastánkyni. V kauze různých sazeb DPH na pivo se za ni postavila ministryně práce Jana Maláčová z ČSSD. Schillerová podle Maláčové zmatečný zákon myslela dobře. Jindy si přitom ministryně nemohou přijít na jméno.

„Často se stává, že se nedomyslí veškeré aspekty. Myslím, že se to zbytečně zveličuje,“ řekla Maláčová v pořadu Partie ve vysílání televize Prima.

„Zastávám se paní ministryně financí, protože věcně si myslím, že to je dobře myšleno. Chápu tu motivaci, která za tím byla,“ zopakovala Maláčová.

Sociální demokraté vládní novelu podpořili a vysloužili si tím kritiku opozičních stran. Z devíti variant účtování tří různých sazeb DPH na pivo si dělají legraci i lidé na internetu.

Později zástupci ČSSD přiznali, že návrh byl nedomyšlený a že o něm chtějí s koaličním partnerem, hnutím ANO, ještě jednat. Andreji Babišovi chtějí předložit analýzu, kterou si nechal vypracovat poslanec Václav Votava (ČSSD), a bavit se o jejích doporučeních.

Zástupci ANO diskuzi s ČSSD nevyloučili, uvedli ale, že se zatím nemají k čemu vyjádřit.

Maláčová v rozhovoru přiznala, že je potřeba se o novele znovu bavit. „Je potřeba to zjednodušit, ale není potřeba to mediálně rozmazávat a dělat z toho nějaký superproblém,“ dodala Maláčová.

Od 1. května se v souvislosti s rozšířením elektronické evidence tržeb na všechna zbývající odvětví ekonomiky sníží DPH na točené pivo na deset procent. Na balené pivo a točené pivo konzumované mimo restaurační zařízení bude nadále uplatněna základní 21procentní sazba DPH. Nealkoholické nápoje včetně nealkoholického piva jsou zařazeny do snížené 15procentní sazby DPH s výjimkou nápojů podávaných ve stravovacích zařízeních.

Reklama

Doporučované