Hlavní obsah

Jak Češi utráceli? Maloobchody zrychlily růst, táhly e-shopy se čtvrtinovým růstem

V maloobchodech se opět více utrácí: vývoj tržeb k září od loňského ledna.Video: Jan Marek

 

Reklama

Tržby maloobchodů bez prodejů aut v září zrychlily meziroční růst na 7,3 procenta ze srpnových 3,7 procenta. Je to nejvýraznější nárůst od ledna 2018. Tradičně nejrychleji rostl prodej zboží po internetu, vyšší byly také tržby v prodejnách počítačů, zdravotnického a kosmetického zboží nebo oděvů a obuvi.

Článek

Letošní září mělo o dva pracovní dny více než loňské, po očištění o kalendářní vlivy byly proto tržby meziročně vyšší o 5,1 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Tržby za nepotravinářské zboží vzrostly o 12,3 procenta, za pohonné hmoty o 3,2 procenta a za potraviny o 2,2 procenta.

Podle analytika Komerční banky Františka Táborského jsou vyhlídky pro český maloobchod poměrně dobré i pro nejbližší měsíce, protože reálné příjmy domácností rostou. Stále více se ale hovoří o zpomalování domácí ekonomiky vlivem vývoje v zahraničí, což se odráží i v klesající důvěře domácností.

„V letošním roce by si maloobchodníci měli polepšit ještě o 5,2 procenta. V příštím roce se ale domníváme, že růst jejich tržeb bude ve srovnání s letošním rokem zhruba poloviční s tím, jak zpomalí i růst mezd,“ uvedl Táborský.

Internetové obchody a zásilkové služby utržily v září zhruba o čtvrtinu více než ve stejném měsíci loni. V prodejnách počítačů a komunikačních zařízení byl růst osmnáctiprocentní, obchody s výrobky pro domácnost si meziročně polepšily o více než deset procent, stejně jako prodejny zdravotnického a kosmetického zboží. Obchody s oděvy a obuví zvýšily tržby o 9,7 procenta.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel se v září meziročně zlepšily o 10,5 procenta. „Růst tržeb za prodej a opravy motorových vozidel podpořil vyšší počet pracovních dní, ale i nízká srovnávací základna z loňského roku,“ uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě očištěné o sezonní vlivy zvýšily v září o 0,7 procenta.

Reklama

Související témata:

Doporučované