Hlavní obsah

Mám podezření, že jsem měl sehrát roli hlupáčka, říká ministr Zaorálek

Rozhovor s Lubomírem Zaorálkem.

 

Reklama

„Připadá vám normální, že chodíte po republice a vykřikujete moje jméno?“ Takto se ptal šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek ministra financí Andreje Babiše, když diskutovali o tom, zda existuje mocenský pakt Zeman-Babiš.

Článek

Zaorálkovi se nelíbilo, že prezident bez konzultací s ním veřejně řekl, že po návratu z Číny chtěl premiérem jmenovat právě jeho. „Měl se o tom se mnou bavit a já měl říct své podmínky,“ stěžuje si Zaorálek v rozhovoru pro Seznam. Kdyby s ním Zeman celou věc konzultoval a Sobotka na demisi trval, Zaorálek by prý na Zemanovu nabídku tehdy kývl: „Křeslo premiéra bych přijal.“

Ministr zahraničí dále tvrdí, že neexistuje varianta, kdy by ve vládě Andrej Babiš setrval. „Ústava nedává prezidentovi jinou možnost, než premiérovi vyhovět,“ myslí si Zaorálek. Zaorálkovi vadí především nahrávka, podle které ministr financí ovlivňoval dění v Mafře. Šéf české diplomacie si postěžoval, že situaci v českých médiích bude řešit Evropský parlament a „Andrej Babiš a jeho praktiky naši zemi nesmírně poškozují“.

Reklama

Doporučované