Hlavní obsah

Máme košťata, ale nelétáme, říká kapitán famfrpálové reprezentace o kouzelnickém sportu

Původní dřevěná košťata nahradila plastová. Způsobují méně zranění.Video: Karolína Bulisová

 

Reklama

Se slovem famfrpál se mnoha lidem vybaví sport z knižní série J. K. Rowlingové o Harrym Potterovi. Jak se sport na košťatech přesunul ze světa čar a kouzel do reálného života, vysvětlil kapitán české famfrpálové reprezentace Ondřej Hujňák.

Článek

Dva týmy sedmi kouzelníků na košťatech, kteří se snaží dopravit míče do kovových obručí vysoko nad zemí. A dva chytači zápasící o malý okřídlený míček neboli zlatonku. To je famfrpál ve světě Harryho Pottera od populární spisovatelky J. K. Rowlingové.

Série knih o brýlatém kouzelníkovi je světovým fenoménem. Lidé z celého světa se snaží jednotlivé prvky z knih přivádět do reality.  V roce 2005 došlo i na famfrpál. Studenti z univerzity v americkém Vermontu jako první přišli se svou verzí hry. A od roku 2015 se famfrpál hraje i v Česku. Sami hráči famfrpálu ho popisují jako kombinaci ragby, vybíjené a házené.

„Dnes existuje v USA už dvanáctá verze pravidel pro famfrpál. Už dva roky od vzniku sportu se konal světový pohár. Toho se sice účastnily jen americké týmy,” popsal začátky kapitán české famfrpálové reprezentace Ondřej Hujňák.

Týmy hrají famfrpál často v parku. To přitahuje pozornost, ať už fanoušků Harryho Pottera nebo i náhodných kolemjdoucích. „Lidé se zastavují a hru poznávají, ačkoliv je už dost upravená. Problémem ale je, že málokdo následně přijde na trénink,” popsal Hujňák jeden z problémů famfrpálu, tedy nedostatek hráčů.

Poznávacím znamením famfrpálu v knižní a filmové podobě bylo létání na košťatech. „Prvek košťat jsme se pokusili zachovat. Stále hrajeme na košťatech, i když z důvodu bezpečnosti už nejsou dřevěná, ale plastová. A samozřejmě nelétáme ve vzduchu, ale běháme po hřišti,” přiblížil hraní Hujňák.

Zajímavě si tvůrci pravidel poradili i se zlatonkou. Zlatý okřídlený míček, jak jej známe z filmu, nahradil člověk, který je členem týmu rozhodčích. „V češtině mu říkáme nosič zlatonky. Je oblečen celý do žluté nebo zlaté. Za pasem má žlutou dlouhou ponožku, ve které je tenisový míček. Chytač ji musí strhnout, čímž ukončí hru,“ nastínil pravidla Hujňák, který je v týmu střelcem a občas i brankářem.

Česká republika má i svou reprezentaci. Jejím kapitánem je právě Ondřej Hujňák. Letos se světový šampionát konal v italské Florencii. Češi jeli na mistrovství světa jako nováčci. Nakonec skončili v osmifinále, což považují za úspěch. „V prvním dni jsme porazili Slovensko a Katalánsko. Nakonec jsme společně s týmem Vietnamu skončili na patnáctém místě,” říká český kapitán turnaje v Itálii.

Na rozhovor s Ondřejem Hujňákem, například o české famfrpálové lize a bezpečnosti sportu, se podívejte v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované