Hlavní obsah

Švýcaři schválili manželství osob stejného pohlaví

Foto: Profimedia.cz

Příznivci stejnopohlavního manželství mávali na zářijovém festivalu Pride v Ženevě duhovými vlajkami s nápisem „Ano, chci“.

Reklama

aktualizováno •

Voliči ve Švýcarsku v referendu rozhodli o povolení sňatků osob stejného pohlaví, pro se vyslovilo 64 procent voličů.

Článek

Z konečných výsledků hlasování vyplývá, že voliči v neděli podpořili návrh na zpřístupnění sňatků a práva adoptovat děti párům stejného pohlaví.

V celostátním referendu, které se konalo v rámci švýcarského systému přímé demokracie, se pro manželství osob stejného pohlaví vyslovilo 64 procent voličů, přičemž nadpoloviční podporu návrh získal ve všech 26 kantonech. Podle agentury AFP výsledek není překvapením, průzkumy připisovaly většinu zastáncům sňatků homosexuálů.

Novela zákona umožní párům stejného pohlaví uzavírat manželství a adoptovat děti, které s nimi nejsou v příbuzenském vztahu. Sezdané lesbické páry by také mohly mít děti prostřednictvím dárcovství spermatu, které je v současnosti legální pouze pro sezdané heterosexuální páry.

Podle zastánců stejnopohlavních sňatků byla změna zákona již dávno potřebná, napsala agentura Reuters. Proti tomu se však staví některé církevní skupiny a pravicové politické strany, které tvrdí, že by nový návrh podkopal funkci a postavení „tradiční rodiny“.

Federální švýcarská vláda občanské sňatky párů stejného pohlaví schválila, odpůrci si ale vynutili, že se o této otázce hlasovalo v referendu.

Pár Corinne Gunternová a Anouk Oswaldová z Curychu uvedl, že hlasování o „manželství pro všechny“ představuje pro jejich budoucnost důležitý milník.

„Chci mít možnost si sama vybrat, zda si chci partnera vzít a zda je to pro nás ta správná cesta k založení rodiny. Je důležité ukázat mladé generaci, že se nemusí skrývat,“ řekla třicetiletá Oswaldová.

Není spravedlivé, že svobodná žena může adoptovat dítě, zatímco pár stejného pohlaví nikoli. Uvedla to rovněž třicetiletá Gunternová.

„Dnes, pokud dosáhnu určitého věku a jsem svobodná, bez ohledu na svou sexuální orientaci, mohu požádat o adopci dítěte. Ale pokud jsem ve stejnopohlavním partnerství, v tuto chvíli nemohu,“ řekla Gunternová.

„Dítě samozřejmě potřebuje bezpečí a lásku… Ale nemyslím si, že je rozdíl, zda mu ji poskytne heterosexuální nebo homosexuální pár,“ dodala.

Ve Švýcarsku získaly stejnopohlavní páry právo uzavírat partnerské svazky v roce 2007 a právo adoptovat děti, jejichž rodičem je jejich partner, v roce 2018. Podle novelizovaného zákona budou páry stejného pohlaví moci adoptovat i děti, které s nimi nejsou v příbuzenském vztahu.

Dítě samozřejmě potřebuje bezpečí a lásku… Ale nemyslím si, že je rozdíl, zda mu ji poskytne heterosexuální, nebo homosexuální pár.
Corine Gunternová

Sezdané lesbické páry si rovněž budou moci pořizovat děti prostřednictvím dárcovství spermatu, které je v současné době legální pouze pro sezdané heterosexuální páry. Podle nového návrhu zákona by byly za oficiální rodiče dítěte uznány obě ženy.

Antonia Hauswirthová z národního výboru „manželství pro všechny“ uvedla, že současný proces adopce může trvat až tři roky. „Pokud se během této doby biologické matce něco stane, je dítě považováno za sirotka. Navrhovaný systém by dětem narozeným díky dárcovství spermatu dal od narození dva rodiče, a tím i lepší právní ochranu,“ řekla Hauswirthová.

Podle odpůrců by změny připravily děti o otce. „Zítra bude mít dítě ve Švýcarsku stále matku, ale místo otce jen ‚druhého rodiče‘. Otec se prostě z občanského zákoníku vymaže, to je pro mě nepřijatelné,“ řekl Olivier Dehaudt, který se proti návrhu ohradil.

Švýcaři v referendu na začátku loňského roku schválili kriminalizaci homofobního jednání. Uzákoněním sňatků osob stejného pohlaví by se Švýcarsko vyrovnalo většině západoevropských zemí. Jedinou velkou evropskou zemí, kde tyto sňatky nejsou legální, je Itálie. V České republice mohou osoby stejného pohlaví uzavírat registrované partnerství od 1. července 2006.

Reklama

Doporučované