Hlavní obsah

Maraton hudby v Brně zpestří koncerty v ordinaci a nemocničním pokoji

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Koncerty v kulisách ordinace a nemocničního pokoje zpestří letošní ročník brněnského festivalu Maraton hudby. Výtvarnice Kateřina Šedá každý rok aranžuje „pokoje“, ve kterých na různých místech vystupují pouliční hudebníci.

Článek

V roce koronavirové pandemie se výtvarnice rozhodla pro novinku v podobě dvou pokojů se zdravotnickou tematikou.

Jeden z nich, ordinaci vybavenou starým nemocničním mobiliářem, si v pondělí kolemjdoucí prohlédli v průchodu pod železničním nádražím. Koncertovala tam písničkářka Tereza Balonová. „Oba pokoje jsou symbolicky věnované všem lékařům a sestřičkám jako poděkování za jejich nasazení během pandemie,“ řekla Šedá.

Festival Maraton hudby potrvá od 12. do 15. srpna. V centru Brna se uskuteční 250 koncertů na více než třech desítkách míst. Program tvoří hudba různých žánrů, kterou vybírá tým dramaturgů s různým zaměřením, od folkloru a world music přes klasiku k alternativě a populární hudbě.

K hlavním hvězdám patří zpěvačka Lenka Dusilová s kapelou Květy, zpěvačka Dasha se smyčcovým tělesem Epoque Quartet, vokální kvinteto Kata z Faerských ostrovů, belgická kapela Spilar nebo bosenský folkař Damir Imamovič.

Pořadatelé věří, že se festival podobně jako loni uskuteční v plném rozsahu. V pandemické době představuje výhodu formát přehlídky se spíše menšími koncerty na mnoha různých místech, tedy bez koncentrace velké masy lidí. „Nikde nejsou stage, kde by se tísnilo pět, deset, 15 tisíc lidí,“ uvedl jeden z organizátorů David Dittrich.

Pokojíky Kateřiny Šedé slouží zejména buskerům, tedy pouličním hudebníkům, kteří se v nich střídají a potěší kolemjdoucí na řadě míst v centru. Maraton hudby ale rozezvučí také třeba vodojem na Žlutém kopci, protiatomový kryt Denis pod Petrovem nebo Alfa pasáž, kde se opět uskuteční pianoštafeta moderovaná klavíristou a ředitelem České filharmonie Davidem Marečkem.

Reklama

Doporučované