Hlavní obsah

Marek Židlický se má vrátit k hokejové reprezentaci, Hadamczik si jej vytipoval jako asistenta

Foto: Barbora Reichová / CNC / Profimedia

Reklama

Někdejší hokejový reprezentant a mistr světa se dva roky po konci aktivní kariéry vrací do prostředí českého hokeje. 41letý Marek Židlický by se měl podle informací Seznamu stát jedním z asistentů Aloise Hadamaczika u reprezentace do osmnácti let. Potvrdit to má výkonný výbor, který 7. června zároveň oznámí jméno nového trenéra u reprezentačního „áčka“.

Článek

Jako hráč patřil dlouho mezi klíčové opory reprezentace, byl klenotem mezi českými beky. A to nejen proto, že národní dres jen málokdy odmítal. Má ve sbírce zlato a bronz z mistrovství světa, i bronz z olympiády. V NHL odehrál 836 zápasů a nasbíral v nich na obránce parádních 417 bodů. Válel v dresu Nashvillu, New Jersey a naposledy před dvěma lety za New York Islanders.

Náhradu za Marka Židlického jako hráče český hokej od konce jeho kariéry marně hledá, přesto služeb bývalého vynikajícího obránce velice brzy využije. Jednačtyřicetiletý hokejista se vydá na dráhu trenéra. A jeho první angažmá směřuje k národnímu týmu.

Podle informací Seznamu se Marek Židlický stane jedním z asistentů Aloise Hadamczika u reprezentace do osmnácti let.

„Nezlobte se, ale nechci se k tomu vyjadřovat. Dokud výkonný výbor jména mých asistentů neschválí, nechci to do médií vypouštět,“ řekl dnes Alois Hadamczik. Podle informací Seznamu by vedle Marka Židlického měl být jeho dalším asistentem Radek Bělohlav, někdejší útočník, jenž nyní působí jako mládežnický trenér v Českých Budějovicích, se kterými spojil také většinu své extraligové kariéry.

Spekulovalo se, že Hadamczik osloví i Patrika Eliáše. Ten má ale na stole údajně nabídku pracovat pro New Jersey Devils, kde strávil celou svou kariéru v NHL a kde mu letos na jaře vyvěsili pod strop haly dres s číslem 26.

Vytipovaná jména nejsou žádným překvapením. S oběma bývalými vynikajícími hráči pojí Hadamczika nadstandardní vztah.

Židlický, jehož angažmá u osmnáctky se v zákulisí považuje za hotovou věc, pod vedením trenéra Hadamczika reprezentoval na olympiádách v Soči a Turíně, i na čtyřech světových šampionátech.

Hadamczik, Židlický a Bělohlav by se na jednu střídačku měli poprvé postavit v srpnu na Memoriálu Ivana Hlinky, který se pod novým názvem Hlinka Gretzky Cup poprvé po dvaceti letech nebude hrát v Česku a na Slovensku, ale v Kanadě. Hostit ho budou Vancouver a Red Deer.

Vše má být domluvené. Potvrdit Hadamczikovi na jména silný realizační tým už musí jen razítko výkonného výboru ČSLH, který složení jednotlivých realizačních týmů na nadcházející sezonu schválí na příští valné hromadě konané 7. června.

Na ní by měli svazoví funkcionáři definitivně obsadit také post hlavního trenéra dospělé reprezentace. Tím se po odstupujícím Josefu Jandačovi s největší pravděpodobností stane Miloš Říha. Koho si za své asistenty vybere on, zatím není jasné. Jedním z nich by ale údajně mohl být Robert Reichel.

Reklama

Doporučované