Hlavní obsah

Marie Benešová podala žalobu na soudce, který se uklikl

Foto: ČTK

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Reklama

Předseda Krajského soudu v Plzni Miloslav Sedláček špatně vybral správce pro bankrotující firmu. Ministryně Marie Benešová na něj podala kárnou žalobu.

Článek

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) podala kárnou žalobu na předsedu plzeňského krajského soudu Miloslava Sedláčka.

Benešová se tak rozhodla kvůli případu, který Seznam Zprávy popsaly před měsícem: předseda soudu Sedláček se zjednodušeně řečeno „uklikl“, když vybíral insolvenčního správce pro zadluženou společnost Pilsen Tools. Takže případ dostal na starosti správce, který na něj neměl mít nárok.

A navíc tak šéf soudu Sedláček tomuto správci zajistil za odměnu – odhadem několik set tisíc korun.

Ministryně Benešová podala kárnou žalobu minulý týden – poté, co ministerstvo případ několik měsíců prošetřovalo.

„Ano, máte pravdu. Paní ministryně podala kárnou žalobu na předsedu Krajského soudu v Plzni za porušení povinnosti při určování insolvenčního správce,“ potvrdila Lucie Machálková z tiskového oddělení Ministerstva spravedlnosti.

Znamená to, že Sedláček půjde před kárný soud, který smí soudcům například snížit na nějaký čas plat.

Správce ze špatného „okénka“

Úpadky zadlužených firem řeší státem certifikovaní správci, jejich úkolem je uspokojit věřitele a v nejlepším případě i firmu zachránit před zánikem.

V případě plzeňského výrobce nářadí a přesných nástrojů to měl být takzvaný zvláštní správce – člověk z okruhu několika desítek správců, kteří mají od státu povolení řešit složité insolvence firem s obratem nad 100 milionů korun. Tito správci mají i bezpečnostní prověrku.

Martin Hora přišel o tiskárnu i hřebčín. Tvrdí, že ho při insolvenčním řízení okradli.Video: Vojtěch Blažek

Výběr správce zajišťuje speciální počítačový program – hlídá, aby případy dostávali správci jeden po druhém, tedy spravedlivě tak, jak jsou zapsaní v seznamu správců při Ministerstvu spravedlnosti. O tyto insolvence totiž mají správci mimořádný zájem: když vyvedou z úpadku některou z velkých firem, může jejich odměna dosáhnout až několika milionů.

Například za úpadek loterijní Sazky vyčíslil správce Josef Cupka odměnu na více než 40 milionů.

Insolvenci Pilsen Tools předseda soudu Sedláček přidělil správci Davidu Jánošíkovi. Jenže tentýž správce krátce předtím získal insolvenční případ zkrachovalého výrobce herních automatů Slot Group. A to není možné, protože správce, který dostane přidělený případ, pak musí počkat, až na něj zase přijde řada.

Odměna správce Jánošíka může při úpadku firmy Pilsen Tools dosáhnout stovek tisíc.

Předseda soudu Sedláček pro Seznam Zprávy přiznal, že udělal chybu. Řekl, že v počítačovém programu místo do okénka pro výběr firemních insolvencí klikl do části, kde se vybírají správci běžných bankrotů – například lidí, kteří nezvládají splácet půjčky. A v této části byl na řadě právě správce Jánošík. Takže v krátké době dostal dvě insolvenční kauzy.

Sedláček navíc připomněl, že na plzeňském soudu v minulosti rozhodl o přidělení 14 200 správců. A tohle je první kiks, který udělal. „Pokud by v jiných oborech měli chybovost 1 : 14 200, patrně by byli dost spokojeni,“ řekl Sedláček.

Chyba - ne úmysl, říká ministerstvo

Prošetření Sedláčkova „ukliknutí“ bralo ministerstvo podle informací Seznam Zpráv vážně. Protože už dříve se objevila podezření, že na některých soudech se s přidělováním insolvencí manipuluje – tak, aby se k bankrotům dostali lidé z podsvětí, kteří z firem dokážou vytáhnout majetek.

Ministerstvo muselo prošetřit, jestli šlo opravdu o omyl a ne úmysl. Ukázalo se, že to byla opravdu jen chyba z nepozornosti. Ministerstvo také zkoumalo, jestli software pro přidělování správců funguje správně. Ani tady úředníci nenašli žádnou potíž.

Reklama

Související témata:

Doporučované