Hlavní obsah

Martín Vizcarra končí. Peruánští poslanci sesadili prezidenta

Foto: AFP PHOTO / PERUVIAN PRESIDENCY / ANDRES VALLE, Profimedia.cz

Martín Vizcarra.

Reklama

Peruánský parlament v úterý odvolal z funkce prezidenta Martína Vizcarru, který čelí obvinění z korupce. Informovala o tom agentura Reuters.

Článek

Hlavu státu se někteří poslanci Kongresu pokusili sesadit již v září, tehdy byla ale jejich snaha neúspěšná. Vizcarra v úterý uvedl, že se rozhodnutí nepokusí zvrátit u soudu a funkci opustí.

Ke schválení příslušné rezoluce o sesazení prezidenta byly nutné hlasy dvou třetin poslanců jednokomorového peruánského parlamentu, který má 130 členů. Pro návrh jich nakonec hlasovalo 105. Proti bylo jen 19 zákonodárců, čtyři se hlasování zdrželi.

Sedmapadesátiletý Vizcarra čelí obvinění, že přijal úplatek v přepočtu zhruba 14,5 milionu korun v době, kdy byl guvernérem provincie Moquegua na jihu Peru. Peníze údajně dostal od společností, které vyhrály veřejné zakázky. Prezident tato obvinění popřel. Řada poslanců mu ale v projevech před hlasováním vyčítala i situaci v zemi, kterou těžce postihla epidemie covidu-19. „Kvůli jeho nedbalosti a neschopnosti jsme ztratili tisíce životů našich spoluobčanů,“ řekl například poslanec Robinson Gupioc.

V projevu po hlasování o sesazení Vizcarra uvedl, že rozhodnutí poslanců přijme a nehodlá se proti němu odvolat k soudu. „Odejdu z prezidentského paláce tak, jako jsem do něj před dvěma lety a osmi měsíci vešel: s hlavou vztyčenou,“ uvedl. Dodal, že palác opustí okamžitě.

Podle agentury Reuters nyní pravomoci prezidenta převezme předseda Kongresu Manuel Merino de Lama. Vykonávat je bude do konce července příštího roku, kdy měl Vizcarrův mandát skončit. Prezidentské volby se v Peru uskuteční spolu s těmi parlamentními 11. dubna.

Vizcarra se v nadcházejících volbách o další mandát již ucházet nemohl. Do čela Peru se dostal v roce 2018 poté, co kvůli obvinění z korupce odstoupil tehdejší prezident Pedro Pablo Kuczynski.

Agentura AFP upozornila, že Vizcarra je kvůli boji proti korupci u obyvatel Peru mimořádně populární, zatímco Kongres se příliš velké oblibě netěší. Před budovou parlamentu v Limě se po hlasování o sesazení prezidenta sešlo několik tisíc demonstrantů, kteří zákonodárce označovali za pučisty. Další protesty se konaly i ve městech Arequipa a Trujillo.

Politické turbulence Peru, které má 32 milionů obyvatel, postihly v době šíření koronaviru. V zemi se od začátku pandemie nakazilo více než 922 000 lidí, z nichž 34 800 s covidem-19 zemřelo.

Reklama

Související témata:

Doporučované