Hlavní obsah

Máte olympijskou medaili nebo Nobelovu cenu? Do USA se dostanete snáz, plánuje Trump

Olympijská medaile či Nobelova cena zvýší šance na získání amerických vízVideo: AP

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump ve středu představil návrh zákona o imigrační politice.

Článek

Ten zásadním způsobem mění současné praktiky a aktuální udělování víz na základě zaměstnaneckého doporučení nahrazuje bodovým systémem.

Trumpův návrh podporuje již dříve prosazovanou snahu o omezení legálního přistěhovalectví do Spojených států. Jeho plán napodobuje systémy používané v Austrálii či Kanadě. Právě Kanadu trápí v posledních týdnech problém s legálními imigranty. Více než tři tisíce žadatelů o azyl přišlo do kanadského Quebecu ze Spojených států, kde s žádostí neuspěli. V Montrealu místní úřady otevřely pětašedesátitisícový Olympijský stadion - pro potřeby imigrantů.

Ideálním žadatelem o možnost trvalého pobytu je podle Trumpova návrhu člověk ve věku mezi 26 a 30 lety s vysokoškolským titulem získaným na americké půdě, který hovoří téměř bezchybnou angličtinou a firma ve Spojených státech mu nabízí pracovní nabídku s platem alespoň trojnásobným, než je medián mezd v daném americkém státě.

Aby člověk mohl o trvalý pobyt ve Spojených státech skutečně požádat, musí získat alespoň 30 bodů.

Na kritéria, která Trumpův návrh zohledňuje, a kolik bodů v dané kategorii může žadatel o trvalý pobyt získat, se podívejte ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované