Hlavní obsah

Matka chlapce, který je po operaci mandlí v kómatu: Zdravotníci vršili chyby

Seznam Zprávy se případem v minulosti zabývaly také ve videoreportáži.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Mnoha chyb se podle matky chlapce, který po operaci mandlí v Pardubické nemocnici před čtyřmi lety zůstal v takzvaném bdělém kómatu, dopustili zdravotníci nemocnice při zákroku i po něm.

Článek

Matka dnes vypovídala jako svědkyně před pardubickým soudem. Chyby podle ní nastaly při předoperačních vyšetřeních, operaci i řešení kritické situace při masivním krvácení dítěte několik dní po zákroku. Kvůli němu nemohl chlapec několik minut dýchat a má poškozený mozek. V té chvíli nemocniční personál podle ní fatálně selhal, řekla.

„Chyba byla hned od začátku a chyby se nabalovaly. V první řadě měly sestry přivolat ARO tým. Já jsem jim do poslední chvíle věřila, že tam bude nachystaný a připravený. Kdyby tam byl ARO tým, nedojde k situaci, ke které došlo,“ uvedla matka chlapce. Během emotivního vystoupení, při němž se několikrát neubránila slzám, matka popsala celý příběh svého dítěte od prvotních vyšetření až po fatální následky pooperačních komplikací.

Lékaři podle ní nepostupovali správně už při diagnóze, operace mandlí byla zbytečně rozsáhlá, navíc ji údajně prováděl lékař, který k tomu neměl příslušné oprávnění. Jedna sestra při pooperačních komplikacích propadla panice, snažila se přivolat zdravotnickou záchrannou službu, která sídlí mimo areál nemocnice. Sloužící lékařka od dítěte na chodbě před ambulancí odešla, aniž se mu věnovala.

Generální ředitel společnosti Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald už dřív řekl, že podle interního šetření případu nenastalo pochybení v léčebném postupu.

Život se nám úplně otočil naruby. Adámek je ležící a já o něj pečuji 24 hodin denně.
Matka operovaného chlapce

„Je nepochopitelné, co se tam dělo,“ uvedla dnes přesto matka. Sama ve stresu na chvíli ztratila vědomí. Později chtěla jít s chlapcem o patro výš na lůžkovou část ORL oddělení, sestra ji však zadržela. Přivolaný lékař z ORL Roman Michálek podle matky křičel na sestry, aby mu přinesly odsávací zařízení, neboť to ambulantní nefungovalo, navíc dítěti poškodil kovovou trubičkou zub. Chtěl po matce, aby sama přivolala ARO tým, ona však u sebe neměla telefon, dítě jen doprovázela.

Lékař položil chlapce na podlahu ambulance, což zřejmě vedlo k neprůchodnosti dýchacích cest plných krve. Matka tvrdí, že jejich zprůchodnění nezajistil intubací. Snažil se dítě resuscitovat, trvalo to ale příliš dlouho a panoval všeobecný chaos. Lékař z ARO týmu přišel asi až po 20 minutách od počátku události.

Se zpožděním se dostavil také primář dětského oddělení Marian Šenkeřík, který měl mít ten den příslužbu. Chlapec byl poté převezen na specializované pracoviště Fakultní nemocnice Hradec Králové. Podle matky se Šenkeřík staral jen o úhradu hospitalizace v Pardubicích.

Rozhovor k případu s lékařem a soudním znalcem Zdeňkem Finkem.Video: Seznam Zprávy

Matka také uvedla, že Pardubická nemocnice rodině později nenabídla psychologickou pomoc ani pomoc s péčí o postiženého syna. Ten je již čtyř roky ve vegetativním a horšícím se stavu. „Život se nám úplně otočil naruby. Adámek je ležící a já o něj pečuji 24 hodin denně,“ uvedla matka.

Se zdravotnickou dokumentací podle ní lékaři později manipulovali, nemocnice ji rodině dlouho odmítala vydat, stejně jako záběry z kamer, které dokumentovaly dění na chodbě nemocnice.

Nemocnice dnes odmítla nařčení z manipulace s dokumentací. „Údajnou manipulaci se zdravotní dokumentací musíme jednoznačně odmítnout. Po velmi důkladném a detailním interním šetření lze konstatovat, že zdravotní dokumentace byla vedena v souladu se zákonem a interní legislativou,“ sdělila dnes novinářům mluvčí společnosti Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová.

Ředitel Gottvald v minulosti řekl, že nemocnice zadala zpracování znaleckého posudku v oboru ORL, který potvrdil, že postup byl v souladu s příslušnými profesními povinnostmi a standardy. Vedení nemocnice ještě rozhodlo o zpracování dalšího odborného posouzení Institutem pro postgraduální vzdělávání zdravotníků a na základě upozornění na nepřesnosti v řešení krizové situace začali jednat o možném mimosoudním narovnání.

Sestry vinu necítí

Soud v červnu vyslechl dvě obžalované zdravotní sestry. Žádná necítí vinu, obě ale vyjádřily lítost. Podle sestry Barbory Špásové lékařka rozhodla, že pacient musí na ORL, kam jej s matkou doprovázely pěšky, i když obvykle se používá transportní lůžko nebo křeslo. Lékařka se však poté krátce vzdálila, pokyny sestře nedala. Ambulance ORL byla zamčená a matka dítěte na chvíli omdlela. Sestra nechala chlapce i matku samotné a běžela pro pomoc.

„Byla jsem hrozně zoufalá, že jsme tam sami tři, bez doktorky,“ řekla Špásová, která v době události ještě neměla mnoho praktických zkušeností. S tak masivním krvácením se do té doby nesetkala. Nakonec do nemocnice přivolala zdravotnickou záchrannou službu. Proč se neobrátila na nemocniční ARO, neobjasnila. Vlastní vinu necítí, i když je jí líto chlapce i jeho rodičů. „Všichni jsme jednali tak, jak jsme mohli. Postup přes ambulanci bych neměnila,“ uvedla u soudu Špásová. Obžaloba ji viní z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

Chyba byla hned od začátku a chyby se nabalovaly.
Matka operovaného chlapce

Z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti jsou obžalovány sestry Barbora Špásová a Alena Chovancová a lékařka Martina Šípková. Podle matky chlapec začal v noci několik dní po operaci silně krvácet, šla proto pro sestry, aby zavolaly ARO tým. Ty si však nevěděly rady a řekly jí, aby s dítětem sama odešla na ORL ambulanci. Ukázalo se ale, že je v noci zavřená, dlouho nikdo nemohl najít klíče ani přivolat specializovaného lékaře. Sloužící lékařka Šípková se podle matky o chlapce příliš nezajímala.

Druhá sestra Alena Chovancová je obviněná z neposkytnutí pomoci při prvním setkání s dítětem, když na pokoji sedělo na posteli, hlavu mělo v předklonu a plivalo krev. „Dýchal volně, byl růžový, nechrčel,“ popsala stav chlapce. Situaci nepovažovala za tak závažnou, aby bylo nutné volat ARO. Sama šla volat a shánět službu konající lékařku, druhou sestru poslala pro zdravotnický materiál. Matka s dítětem zůstala na pokoji sama.

Přivolaná lékařka rozhodla, že je nutné volat oddělení ORL, proto šla sestra k telefonu, do ORL ambulance se však nedovolala. To se jí podařilo až později a na základě její informace byl přivolán zkušený odborník. Druhá sestra s lékařkou se zatím snažily dostat do uzavřené ORL ambulance, což se podařilo až později. Teprve po příchodu dalších zdravotníků se dítěti dostalo pomoci, přesto upadlo do bezvědomí a nastala u něj zástava srdce. Následkem toho utrpělo vážné poškození mozku. Chovancová v nemocnici pracovala od roku 2010, několik let i jako vrchní sestra dětského oddělení.

Rodina chlapce se domáhá odškodnění 22 milionů korun. Společnost Nemocnice Pardubického kraje jí původně nabízela 15,5 milionu korun, později částku ještě o něco navýšila, definitivní dohoda ale stále není uzavřena. Zatím rodině zaplatila šest milionů korun jako zálohu. Kromě toho by rodina měla mít neomezené čerpání nákladů na péči.

Po zveřejnění případu v médiích rezignoval náměstek léčebné péče Pardubické nemocnice Roman Michálek, který daný den sloužil jako lékař ORL. Postavit jej mimo službu doporučil nemocnici hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Reklama

Doporučované