Hlavní obsah

Matka obviněného politika ANO vybrala z obstaveného účtu 5,8 milionu. Zajistila je policie

Vrchní soud zamítl stížnost Jiřího Švachuly.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vyšetřování korupční kauzy na radnici Brno-střed, ve které hraje důležitou roli Jiří Švachula, bude pokračovat. Žalobce zamítl stížnosti proti obvinění.

Článek

Když policisté obvinili letos na začátku března tehdejšího radního za hnutí ANO Brna-střed Jiřího Švachulu z korupce, zjistili krátce na to, že na jednom jeho bankovním účtu dochází k velkým finančním operacím.

V průběhu několika dní, kdy byl již Švachula ve vazbě, došlo k tomu, že z banky si jeho matka odnášela miliony v hotovosti.

Peníze vybírala z účtu, který byl napsán na její jméno. Ale její syn k němu měl přístup. A podle vyšetřovatelů patřily miliony právě Švachulovi.

Celkově jeho matka takto vybrala 5,8 milionu. Jedenáct dní po obvinění Jiřího Švachuly byly i tyto peníze policisty zajištěny.

„Byly vybrány v hotovosti v částkách konrétně rozepsaných na jednotlivé dny matkou obviněného, když důvodně jsou tyto prostředky považovány za peněžní prostředky náležející obviněnému Jiřímu Švachulovi,“ popisuje soudce Jaroslav Zbožínek v dokumentu, kterým Vrchní soud v Olomouci zamítl stížnost proti zajištění majetku.

Co zjistil kontrolní výbor Brna-střed.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel , Seznam Zprávy

Švachula v této stížnosti prostřednictvím své obhájkyně Světlany Žabenské uvedl, že zmíněné miliony získal ještě před obdobím, které vyšetřuje policie a kvůli němuž čelí obvinění.

„Jde tak o zcela legálně získané finanční prostředky,“ napsal Švachula do stížnosti. Jenže podle vyšetřovatelů to nebylo možné jednoznačně doložit, a tak byly peníze policisty zajištěny.

Žabenská nyní na otázky týkající se rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci neodpověděla a Švachulova matka dosud s novináři Seznamu odmítala mluvit.

Žalobce zamítl stížnosti

Vyšetřovatelé při prověřování bankovních účtů Švachuly narazili ještě na jedno zjištění. A to, že z nich neplatil své běžné životní potřeby – jídlo, oblečení nebo bydlení.

„Takové pohyby nebyly zjištěny ani na žádném z dalších účtů obviněného, včetně účtu jeho matky, s nímž má právo disponovat, z čehož státní zástupce dovozuje, že tyto náklady musel hradit jiným způsobem a jako pravděpodobné se jeví, že k úhradě nákladů používal platby v hotovosti z prostředků získaných vyšetřovanou trestnou činností,“ uvádí se ve zmíněném dokumentu, který Seznam získal.

Prověřování této kauzy, při které se podle policie uplácelo za ovlivnění zakázek Brna-střed, bude pokračovat. Žalobce Radek Mezlík na konci minulého týdne zamítl všechny stížnosti proti obvinění.

Například advokát Pavel Hála, který zastupuje Petra Kaláška, řekl, že státní zástupce v podstatě jen opsal tři měsíce staré obvinění s komentářem, že další důkazy potvrzují důkazní stav. „Chybí tam jen jedna maličkost,“ uvedl Hála.

Žalobce uvedl, že kromě výslechu obviněných svědků musí nyní policie také prověřovat velké množství finančních toků a zabývá se rovněž dalšími důkazy zajištěnými při domovních prohlídkách.

„Jsem rád, že v průběhu vyšetřování dochází k průběžnému posilování důkazní situace od doby, kdy došlo k zahájení trestního stíhání,“ dodal žalobce Mezlík.

Reklama

Doporučované