Hlavní obsah

Matka podnikatele žádala Zemana o milost, i když syn ještě nebyl stíhaný

Foto: Truba7113, Shutterstock.com

Miloš Zeman na archivním snímku z roku 2017.

Reklama

Případ prezidentské milosti pro podnikatele Pavla Podroužka má další nejasnou okolnost. Jeho matka žádala Miloše Zemana o milost ještě dříve, než Podroužka začala policie stíhat pro krácení daní.

Článek

Hana Podroužková požádala prezidenta Miloše Zemana o milost pro svého syna Pavla v dopise, který na Hrad dorazil 8. června letošního roku. Policie ale začala Podroužka stíhat až 21. června. Plyne to z dokumentů, které na základě zákona o svobodném přístupu k informacím získal server iRozhlas.cz.

Jak již server v minulosti popsal, Podroužek dostal milost ze zdravotních důvodů, ale při osobním setkání nepůsobí dojmem těžce nemocného člověka, který trpí vředy na jícnu, poruchami jater, zánětem slinivky nebo maniodepresivní poruchou. Navíc podle zjištění novinářů řídí své firmy a cestuje do zahraničí.

„Uvádí, že má starost o život a zdraví obviněného, protože je ve špatném zdravotním stavu, což se podle ní neslučuje s možností eventuálního výkonu nepodmíněného trestu odnětí svobody,“ píše se podle serveru v dokumentu ministerstva spravedlnosti, který shrnuje informace o Podroužkově zdraví. A to na základě žádosti o milost, jež byla doručena prezidentské kanceláři 8. 6. 2021.

Tehdy ale její syn stíhán ještě nebyl. „Policejní orgán vydal dne 21. 6. 2021 usnesení, jímž zahájil trestní stíhání pro trestný čin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby,“ je uvedeno v usnesení pražského městského státního zastupitelství, kterým bylo trestní stíhání Podroužka kvůli milosti zastaveno a ze kterého iRozhlas.cz cituje.

Proč Podroužková o milost žádala ještě předtím, než byl její syn stíhán, není jasné. S novináři se odmítla bavit, stejně jako podnikatel Pavel Podroužek.

Že jde o neobvyklou věc, připustil i Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. „Nicméně to není vyloučené a v několika případech se tak již stalo,“ uvedl Ovčáček pro Radiožurnál. Kdy k tomu došlo, už ale neupřesnil. Podobně hovořil i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, který ale nechtěl komentovat konkrétní případ. „Je to zcela neobvyklé,“ řekl Rychetský jen v obecné rovině.

Z právního pohledu však milost platí. „Prezident republiky může vydat aboliční rozhodnutí jak ve vztahu k trestnímu stíhání dosud nezahájenému, tak ve vztahu k trestnímu stíhání již probíhajícímu. Otázka, kdy je o milost požádáno, pak nehraje zásadní roli,“ řekl Radiožurnálu Aleš Cimbala, mluvčí pražského městského státního zastupitelství, tedy úřadu, který případ krácení daní dozoroval.

V případu Pavla Podroužka nejde o první neobvyklou věc. Jak už v minulosti Seznam Zprávy napsaly, k žádosti o milost byly původně předloženy jen dva roky staré zprávy lékařů. A teprve když Podroužek doložil aktuální informace o zdravotním stavu, přeposlala ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) jeho žádost na Hrad.

Prezident Zeman dosud udělil dvacet milostí – sedmnáct z nich byly případy, kdy lidem odsouzeným v těžkých životních situacích prominul vězení. To ale není Podroužkův případ: u podnikatele zastavil stíhání ve fázi, kdy kauza ani nedošla k soudu.

Šestačtyřicetiletý Podroužek se díky takzvané prezidentské abolici vyhne policejnímu vyšetřování i případnému soudu – podle kriminalistů má na svědomí daňové podvody zhruba za deset milionů.

Městské státní zastupitelství již dříve oznámilo, že se informacemi médií o okolnostech udělení milosti bude zabývat. Případ chce nechat prověřit i premiér Andrej Babiš, který milost ze zákona spolupodepsal.

Reklama

Doporučované