Hlavní obsah

Maturovat se má zkraje června. Na přijímačky bude víc času

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Maturitní zkoušky se budou konat první tři dny v červnu. 8. a 9. června se budou skládat přijímací zkoušky na střední školy.

Článek

Společná část maturitní zkoušky se bude konat 1. a 2. června, didaktický test z matematiky 3. června, oznámil ministr školství Robert Plaga. Už dříve ministerstvo oznámilo, že letos nepočítá s písemnou částí maturit z českého jazyka a cizího jazyka.

Profilovou část maturit doporučuje ministerstvo uspořádat od 10. června. „Praktické zkoušky, maturitní práce a obhajoba může být před didaktickými testy, ale je žádoucí, aby to nebylo okamžitě po návratu do školy, aby byla zachována příprava,“ uvedl Plaga.

U psaní testů nebudou studenti muset mít roušky. „Sundat si je mohou i u ústní zkoušky v případě, že budou dodrženy doporučené odstupy,“ uvedl ministr. K přípravě na maturity se studenti posledních ročníků budou moci vrátit do lavic ve skupinách po 15 v pondělí.

8. června se pak bude konat jednotná přijímací zkouška na čtyřleté obory středních škol. O den později budou zkoušku skládat uchazeči o studium na víceletém gymnáziu.

Obvykle jsou termíny pro složení zkoušky dva, letos bude jenom jeden. Čas na složení zkoušky však bude mimořádně delší než obvykle, protože žáci mají kvůli epidemii koronaviru a zavřeným školám horší podmínky přípravy.

„Prodloužili jsme čas pro složení zkoušky, a to o 15 minut v případě matematiky a o 10 minut v případě českého jazyka,“ uvedl ministr školství Robert Plaga.

Ministerstvo navíc připravilo projekt „Přijímačky bez obav“, v rámci kterého si studenti mohou testy nanečisto online procvičit.

Reklama

Doporučované