Hlavní obsah

McDonald's je rasistické doupě, žalují firmu bývalí partneři

Foto: Crusier/Wikipedia.org

Ilustrační fotografie.

Reklama

Fastfoodový řetězec má další problém, po bojovnících s kalorickými tabulkami v ruce proti němu vytáhli obránci rasové rovnosti.

Článek

Řetězec restaurací s rychlým občerstvením McDonald's čelí žalobě 52 bývalých černošských franšízantů, kteří korporaci obviňují z diskriminace na základě rasy. McDonald's v prohlášení odmítl tvrzení, že by podnikání stěžovatelů sabotoval.

Stěžovatelé požadují odškodné v celkové výši až jedné miliardy dolarů (bezmála 22 miliard Kč) za to, že vedení firmy černošským provozovatelům podle nich nenabízí perspektivní restaurace a možnosti růstu za stejných podmínek, jako je tomu u těch bělošských. Manažerům tmavé pleti podle jejich názoru přiděluje provozovny v chudších oblastech, kde je i vyšší míra kriminality, čímž je odsuzuje k nezdaru v podnikání.

„Jde o systematické přidělování do podprůměrných lokalit, protože jsou černí,“ řekl agentuře Reuters právník stěžovatelů Jim Ferraro. Umístění restaurace je podle něj tím jediným faktorem, od kterého se u McDonald's odvíjí zisky.

Žalobci uvádějí, že řetězec jim přidělil restaurace, které měly vyšší náklady na zabezpečení a pojištění, ale přitom v letech 2011 až 2016 měly jen podprůměrný prodej, což podle stěžovatelů v mnoha případech vedlo k bankrotu.

„Jsme přesvědčeni, že fakta ukážou, jak jsme oddaní různorodosti a rovným příležitostem systému McDonald's, a to napříč našimi uživateli licencí, dodavateli a zaměstnanci,“ reagoval McDonald's na žalobu podanou u federálního soudu v Chicagu.

Černošských franšízantů ubývá

Žaloba přichází pět týdnů poté, co vedení amerického řetězce aktualizovalo deklarované firemní hodnoty a slíbilo větší důraz na personální různorodost. Generální ředitel Chris Kempczinski v červnu uvedl, že toto téma se musí odrazit na „každém jednom aspektu“ fungování firmy. Právník Ferraro jeho slova označil za „naprosté žvásty“ a uvedl, že počet černošských držitelů licencí od roku 1998 klesl ze 377 na 186.

Reuters také podotýká, že z celkových 14 400 restaurací McDonald's ve Spojených státech bylo více než 90 procent v nedávné době rozděleno mezi přibližně 1600 provozovatelů.

Reklama

Doporučované