Hlavní obsah

Mediálního magnáta, jehož Írán označil za nepřítele státu, zastřelili v Turecku na ulici

Byl zabit zakladatel Gem TV.

 

Reklama

Zakladatele Gem TV, který byl již dříve v nepřítomnosti odsouzen za šíření protiíránské propagandy, zabili v Turecku.

Článek

Zakladatel a předseda společnosti Gem TV vysílající v perském jazyce Saeed Karimian byl zavražděn v Istanbulu. Mediálního magnáta, který byl trnem v oku vládnoucímu íránskému režimu, zastřelili ve čtvrti Maslak spolu s kuvajtským obchodním partnerem.

Vozidlo použité při atentátu bylo později nalezeno vyhořelé. Případ vyšetřuje turecká policie.

Karimian zemřel okamžitě poté, co maskovaní ozbrojenci zahájili palbu, jeho obchodní partner podlehl zraněním později v nemocnici.

Členové Karimianovy rodiny řekli BBC, že řediteli Gem TV poslední tři měsíce vyhrožoval íránský režim a že Karimian chtěl opustit Istanbul a vrátit se do Londýna. Zdroje z turecké vlády však tvrdí, že zabití může souviset s obchodem s gangy.

Karimian byl dříve odsouzen v nepřítomnosti na šest let ve vězení za šíření propagandy proti Íránu. V roce 2013 pak byla televize odstřižena od satelitního vysílání, bez jakéhokoli vysvětlení.

Gem TV dabuje zahraniční a západní show, jako například Amerika má talent nebo X Factor, do perského jazyka a následně je v Íránu vysílá.

Televize byla původně založena v Londýně, později se však rozšířila do Dubaje. Podle internetových stránek má skupina 17 kanálů v perštině a po jednom v kurdštině, azerštině a arabštině.

Reklama

Související témata:

Doporučované