Hlavní obsah

Meganápad za milion? Cheb najde peníze v rozpočtu i na projekty lidí

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Cheb vyčlení pět milionů korun na projekty, s nimiž lidé mohou zlepšit vzhled města a život v něm. Každý tak může představit svůj nápad a nechat o něm hlasovat.

Článek

Cheb vyčlení příští rok pět milionů korun na takzvaný participativní rozpočet. Občané tak budou mít znovu možnost přihlásit a pak hlasovat o nápadech na zlepšení vzhledu a života ve městě. Proti letošnímu roku, kdy mohli lidé své podněty předkládat v Chebu poprvé, ale město mírně upraví pravidla pro takzvané meganápady, jak ve městě soutěži o zajímavé projekty říkají, řekl v pondělí starosta Chebu Antonín Jalovec (VPM).

Protože podle pravidel má město na realizaci vybraných projektů 18 měsíců, vedení města zvažovalo možnost, že by soutěž o nejlepší nápady vypsalo jednou za dva roky. „Ale právě proto, že zájem byl poměrně velký, tak jsme se rozhodli, že i v roce 2021 meganápady znovu vypíšeme, nicméně s jednou závažnou změnou, že navýšíme rozpočet na jeden projekt až na jeden milion korun. To znamená, že dáme šanci i těm nápadům, které letos nemohly být přijaty, protože byl maximální rozpočet jen půlmilionový,“ řekl Jalovec.

V letošním roce lidé přihlásili do soutěže meganápady v Chebu 35 projektů. Z nich 17 radnice vyhodnotila jako proveditelné a v hlasování pak opět sami lidé vybrali 14 nejlepších k realizaci. V současnosti se pracuje na projektovém zpracování vítězných nápadů a realizace by měla začít u některých už v letošním roce, u dalších v roce příštím.

Mezi vybranými nápady jsou například různá hřiště, kuličková dráha, velká houpačka nebo například vysazení lísek v areálu Krajinky.

Reklama

Doporučované