Hlavní obsah

Měl Terminátor pravdu? Musk a Zuckerberg se přou kvůli hrozbě umělé inteligence

Elon Musk a Mark Zuckerberg se přou kvůli hrozbě umělé inteligenceVideo: Reuters

 

Reklama

Dva vizionáři se hádají o bezpečnost využití robotů. Podle vynálezce Muska je Zuckerberg v otázce robotických zabijáků omezený.

Článek

Budou jednoho dne roboti natolik chytří, že se postaví svému stvořiteli? To je otázka, kterou se několik dní snaží rozluštit baron ze Silicon Valley Elon Musk a zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg. Ve vnímání hrozby ze strany umělé inteligence se ale zásadně neshodují. Miliardář Zuckerberg je podle majitele Tesly v této otázce příliš naivní, Musk podle internetového podnikatele zase vymýšlí „katastrofické scénáře".

Umělá inteligence se už dnes používá v některých odvětvích, například ve zdravotnictví, bankovnictví nebo při zábavě. Podle Muska ale představuje umělá inteligence základní riziko pro existenci lidské civilizace a americké vládě doporučil její regulaci. „Budu zvonit dál na poplach, ale dokud nebudou roboti chodit po ulici a zabíjet lidi, nikdo tomu neuvěří. Zní to příliš nereálně,” řekl Musk.

Mark Zuckerberg se k tématu vyjádřil ve svém živém vysílání na Facebooku, kdy odpovídal na otázky diváků z pohodlí domova. „Jsem vážně optimista. Lidé se akorát snaží šířit katastrofické scénáře, nerozumím tomu. Je to opravdu negativní a v některých ohledech i nezodpovědné.” Zuckerberg řekl, že umělá inteligence může lidem prospět v mnoha ohledech. Například k lepší diagnostice onemocnění anebo ke zlikvidování autovraků.

Muskova reakce na sebe nenechala dlouho čekat. „Jeho chápání tohoto tématu je omezené,” vyjádřil se na svém Twitteru o Zuckerbergovi, jehož algoritmy a další technologie přivedly revoluci do sociálních médií.

Video: V Dubaji používá místní policie roboty jako strážníky

Dubaj představila Robocopa.Video: Josef Mačí

Reklama

Doporučované