Hlavní obsah

Mendelova univerzita chce prezenční výuku, čeká na pravidla od ministerstva

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Mendelova univerzita před nadcházejícím akademickým rokem upřednostňuje prezenční výuku jak v laboratořích, tak na cvičeních a přednáškách.

Článek

On-line výuka zůstává variantou pro případ, že se šíření covidu-19 opět vymkne kontrole. Škola podle dnešní tiskové zprávy zatím postrádá informace a pokyny, které by daly akademické obci jistotu ohledně podzimní výuky. Semestr na některých fakultách začíná přesně za měsíc, tedy 13. září, u většiny pak o týden později.

„Stále čekáme na pokyny od ministerstva školství. Resort bohužel dosud nevytvořil žádný rámec a mantinely, v jejichž rámci bychom mohli postupovat,“ uvedla rektorka Danuše Nerudová. Loni škola zavedla vlastní semafor, podle kterého chtěla řídit provoz školy a přizpůsobovat se epidemické situaci. Zatím není jisté, zda semafor znovu spustí. „V tuto chvíli jeho ponechání nevidím jako reálné. Musíme reagovat na to, jak se situace vyvíjí, a je zřejmé, že opatření bude potřeba diferencovat jinak,“ dodala Nerudová.

Podle Nerudové je jednou z cest k obnovení běžné výuky na vysokých školách očkování. K vakcinaci vyzvala studenty před týdnem Česká konference rektorů. Očkování podle rektorů představuje nejúčinnější metodu, jak chránit zdraví a životy lidí a zároveň umožnit plnohodnotné vzdělávání.

Některé univerzity už také upozornily své studenty, že podle informací z ministerstev zdravotnictví a školství bude nutné při ubytování na kolejích prokazovat bezinfekčnost, přičemž není jisté, zda bude testování hrazeno ze zdravotního pojištění, případně v jaké frekvenci. „Znovu tedy vyzýváme studenty, aby se nechali naočkovat, čímž by se vyhnuli nutnosti hradit si testování v případě ubytování na kolejích,“ stojí například na webu Vysokého učení technického v Brně. Akademický rok na technice začíná 20. září.

Mendelova univerzita byla loni na jaře první českou vysokou školou, která přešla na on-line výuku. Po loňských prázdninách stihla semestr zahájit prezenčně, po pár dnech ale stejně jako všechny univerzity v Česku přešla na on-line výuku, která pokračovala i po většinu letošního jarního semestru. Jak to bude s výukou v nadcházejících měsících, záleží na vývoji pandemie a opatřeních proti šíření viru. „Pokud bychom nemohli laboratorní cvičení dělat ani v blokové formě například na konci semestru, už by to byl značný problém. U cvičení a přednášek jsme připraveni na plnou realizaci on-line,“ uvedl prorektor pro vzdělávací činnost Radim Farana. Doplnil, že univerzita podporuje přípravu učebních opor pro kombinované vzdělávání s využitím metod a technologií e-learningu.

Reklama

Doporučované