Hlavní obsah

Městská knihovna v Praze rozšíří online služby

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Městská knihovna v Praze plánuje od podzimu rozšířit své služby nabízené online. Připravuje se online členství a rozšíření databáze e-knih. Jedním z důvodů je větší zájem čtenářů o e-knihy v období koronavirové pandemie.

Článek

Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí knihovny Lenka Hanzlíková.

„Poptávka po online službách se raketově zvýšila v březnu a v dubnu, kdy byla knihovna zavřená. Stahování e-knih se zvýšilo o 400 procent,“ řekla Hanzlíková.

Zatímco v lednu a v únoru tohoto roku si lidé do svých čteček a počítačů stáhli e-knihu skoro 20.000×, v březnu to bylo čtyřikrát více. Vyšší počty stažených titulů v porovnání s loňským rokem a s prvními měsíci tohoto roku knihovníci zaznamenali i v dubnu, květnu a červnu.

Zatímco nyní je k dispozici ke stažení 2800 titulů v elektronické podobě, od října či listopadu by se podle mluvčí měl počet knih dostupných v elektronické formě navýšit. Knihovna totiž plánuje nabízet e-knihy přes vznikající platformu knih od různých nakladatelů. K dispozici tak budou čtenářům a členům městské knihovny i díla, které pro elektronickou formu nepřipravuje přímo knihovna, ale jednotliví nakladatelé.

V říjnu by mělo být nově dostupné online členství. Díky virtuálnímu průkazu si budou moci jeho držitelé vyhledávat v katalogu knihovny i v online databázích s odbornými zdroji, získají také přístup do platformy s e-knihami. Online členství bude podle Hanzlíkové zdarma. „Pokud by si však čtenář chtěl půjčit fyzickou knihu domů, bude nutné v pobočce knihovny dokončit registraci a zaplatit členský registrační poplatek,“ řekla mluvčí.

Knihovna v době uzavření z důvodu pandemie nabídla přístup k elektronickým knihám i neregistrovaným čtenářům. Studentům a pedagogům se čtenářským průkazem pak zpřístupnila online odborné a historické tituly.

Reklama

Doporučované