Hlavní obsah

Lunchmeat Festival uvede hudebnici Sophie či Helenu Hauff

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Hudebnici Sophie či DJku Helenu Hauff uvede letos přehlídka nezávislé elektronické hudby a digitálního umění Lunchmeat Festival. Akce se letos uskuteční na různých místech v Praze od 28. září do 3. října.

Článek

Dnes o tom v tiskové zprávě informovali organizátoři festivalu.

Po šesti letech vystoupí v Praze skotská zpěvačka, producentka a DJka Sophie, která v současnosti patří k nejvýznamnějším autorům klubové hudby. Spolupracuje například se zpěvačkami Charli XCX nebo Madonnou a v roce 2019 byla nominována na hudební ceny Grammy. „Sophie hrála v našem klubu Neone v letech 2013 a 2014, v úplných začátcích své kariéry, a proto s ní cítíme silné spříznění. Je důkazem toho, jak daleko se může dostat i člověk z okrajových žánrových sfér a dělající velmi neobvyklou až extrémní hudbu,“ uvedl ředitel festivalu Jakub Pešek.

Festival uvítá také německou DJku Helenu Hauff, která tvoří takzvané temné techno a svou hudbou se vrací na přelom 80. a 90. let. „Lunchmeat jsme vždycky brali trochu jako reakci na současné klubové  ́schizma ́, kdy vedle sebe existuje největší underground i mainstream taneční hudby. Tím, že na jednu stranu přijde Sophie, a na druhou Helena Hauff, chceme ukázat, že se tyto světy můžou doplňovat a kooperovat,“ dodal Pešek.

V podobném stylu jako hudba Heleny Hauff bude také vystoupení dua 404.zero nazvané Black Sunda. Jeden z velkých objevů loňského roku, duo Tittingur hrající noise-techno, vystoupí se světelnou designérkou æoe. Návštěvníci zhlédnou například i vystoupení Ancestral Archeology AV live, ve kterém producentka Nina Pixel a umělec Adrián Kriška propojí slovenský folklor a a žitou zkušenost ve 21. století.

Festival představí v premiéře také digitální hudební bytost Nivvu a její audiovizuální show zkoumající hranice intimity a toho, co se stane, když digitální avatar překročí stín své postavy, další chystaný materiál se věnuje budoucnosti umělé inteligence a tomu, jak algoritmy ovlivňují naše životy. Mezi dalšími vystupujícími budou například Lyra Pramuk, Robert Henke, Maenad Veyl nebo Anthony Linell.

Lunchmeat Festival, který letos od začátku dubna na svých facebookových stránkách nabízel ke zhlédnutí experimentální 360° live stream, se uskuteční v pražském Veletržním paláci, divadle Archa a na dalších místech, která budou upřesněna později, stejně tak jako jména dalších účastníků.

Z festivalu, jehož původním záměrem bylo zprostředkovat světovou hudbu pražskému publiku, se Lunchmeat změnil v událost, na kterou přijíždí podstatná část publika ze zahraničí. Portál Electronic Beats jej nazval „nenápadným drahokamem“, jehož program je „na úrovni některých z nejlepších světových festivalů“.

Reklama

Související témata:

Doporučované