Hlavní obsah

Michálek se vzdá křesla ve vládě. Absurdní politická hra, říká

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Pirátský poslanec Jakub Michálek.

Reklama

Pirátský poslanec Jakub Michálek nebude členem vlády pro legislativu. Sám prý ale nemá nic proti tomu, aby si ministr ponechal poslanecký mandát.

Článek

Jakub Michálek se dohodl se šéfem strany Ivanem Bartošem, že stáhne nominaci na členství ve vládě, aby nekumuloval funkce. Pro Seznam Zprávy ale řekl, že je absurdní, aby se ministr musel vzdát poslaneckého mandátu.

Právě kumulaci funkcí přitom Piráti dlouhodobě odmítají a kritika se kvůli záměru zasednout ve vládě i ve Sněmovně snesla i na samotného Michálka, který se měl stát členem vlády pro legislativu.

„To, že si ministr nechává mandát z voleb, nepovažuji za problém, nikdy jsem to nekritizoval,“ uvedl Michálek. Vláda by podle něj naopak měla stát na podpoře získané ve volbách.

„My jsme slibovali klouzavý mandát a ne rezignace, to mi přijde jako absurdní politická hra těžící z nepochopení parlamentní demokracie, kde má vláda legitimitu právě díky mandátu z voleb,“ dodal Michálek.

Někteří Michálkovi spolustraníci se ale domnívají, že souběhem funkcí by se zpronevěřil stranickému kodexu a dlouhodobým postojům strany. Šéfa poslaneckého klubu kritizovalo na Pirátském fóru několik kolegů, třeba Petr Daubner z Prahy.

„Já to chápu tak, že hlavním cílem veškerého pirátského povolebního vyjednávání a veškeré této ekvilibristiky, které jsme poslední dobou svědky, evidentně je, aby Ivan Bartoš a Jakub Michálek za každou cenu zasedli ve vládě. Nic jiného není evidentně důležité. Ani stranické předpisy, ani logika, ani elementární lidská slušnost. Řekl bych, že hlavním důvodem, proč bude hodně Pirátů hlasovat proti koaliční smlouvě, bude právě postoj Ivana a Jakuba,“ napsal tento týden na fóru Daubner.

Jedním pozadím sedět na několika židlích nelze.
Jana Jandová, Pirátská strana, Karlovy Vary

„Voliči nám jasně dali najevo, co si přejí. A to není určitě to, aby se kumulovaly posty. Máš na výběr - buď ministr, nebo poslanec. Jedním pozadím sedět na několika židlích nelze,“ sdělila svůj názor na fóru Jana Jandová z Karlovarského kraje.

Právě kvůli obavám z reakce stranické základny se nakonec Michálek dohodl s Bartošem, že nominaci stáhne. „Abychom získali pevnější podporu pro koalici a mohli ve vládě realizovat sliby, které jsme dali našim voličům,“ dodal Michálek. Doufá, že se najde jiný vhodný kandidát. O stažení nominace jako první informoval Respekt a Deník N.

Piráti při diskuzi o neslučitelnosti zmiňují i to, že v případě rezignace Bartoše by post ve Sněmovně získala starostka města Trmice Jana Oubrechtová (STAN), v případě Michálka by se však jednalo o pirátskou místostarostku Prahy 12 Evu Tylovou.

Koho strana nominuje místo Michálka, není jasné. „O nominacích jednotlivých kandidátů na ministry za Piráty jednáme, vedeme diskuzi, jména nebudu nyní komentovat, kandidáty představíme příští týden,“ napsal Seznam Zprávám šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Zatím ale není jisté ani to, zda Piráti vůbec do vlády vstoupí. Celostátní fórum Pirátské strany o tom začalo v pátek dopoledne hlasovat. Referendum potrvá do pondělní desáté hodiny večer.

Pro schválení koaliční smlouvy mezi koalicí Spolu a koalicí Pirátů a Starostů je potřeba minimálně 60 procent hlasů. Piráti jsou poslední stranou, která koaliční smlouvu a rozdělení mandátů mezi jednotlivé strany dosud neschválila. Část straníků je pro odchod do opozice.

Piráti, kteří mají po volbách jen 4 poslance, mají podle vyjednávání dostat 3 ministerstva – ministrem pro místní rozvoj by se měl stát Ivan Bartoš, ministrem zahraničí Jan Lipavský. Zbývá ještě post pro legislativu.

Kvůli preferenčním hlasům získali Piráti v říjnových volbách jen čtyři místa ve Sněmovně, jejich koaliční partner STAN má 33 křesel.

Reklama

Doporučované