Hlavní obsah

Migrace, Čaputová a nepochopené vtipy. Pravidelný přehled dezinformační scény za červenec

Dezinformační weby v červenci psaly hlavně o slovenské prezidentce, migraci, ČT a výrocích politiků.

Reklama

Přehled témat, která nejvíce rezonovala na tuzemských dezinformačních kanálech v červenci 2019. Zmapovali jsme weby, sociální sítě i řetězové e-maily.

Článek

V červenci bylo nejvíce článků věnováno migraci. V souvislosti s tím weby psaly hlavně o situacích ve Švédsku, Německu a ve Francii, kde je migrace vždy prezentována jako neudržitelný a nekončící problém, který potenciálně devastuje celou společnost.

Migraci se weby hojně věnovaly i přesto, že počty nově příchozích migrantů do Evropy klesly pod čísla z doby před takzvanou uprchlickou krizí. Velkou pozornost si toto téma získalo částečně v souvislosti s případem kapitánky Sea-Watch 3 Caroly Racketeové. Většina příspěvků a článků nadále vytváří dojem, že současný počet lidí migrujících do Evropy je stále vysoký. Časté byly i články, které pojednávaly o muslimských rodičích, kteří nechtějí akceptovat zavedený školský systém v zemích příchodu.

Čaputová i 5G sítě

Velkým tématem dezinformačních webů byly v červenci i moderní technologie. Šlo především o 5G sítě. V souvislosti s nimi se objevovaly konspirace o účincích této technologie, dokonce se objevilo i tvrzení, že se stejná technologie používá i při rozhánění davu na demonstracích. V tomto případě často nepomohlo ani zběžné ověřování informací. Vyhledávač Google na dezinformační teorie odkazoval i při zadání jednoduchých hesel jako například „5G ptáci”. Stejně zavádějící byly i výsledky vyhledávání na videoportálu YouTube.

Sítě 5G mají podle NASA a NOAA jedno skutečné riziko. Mohou se míchat ve stejné frekvenci (24 GHz) s už existujícími satelity sloužícími pro předpověď počasí. Tu by tak mohly negativně ovlivnit, a tím například snížit přesnost a rychlost předpovědi hurikánu.

Stálým tématem dezinformačních webů jsou i Česká televize a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Vtipy a vymyšlené citáty

Na sociálních sítích se v červenci ve větším počtu šířily také příspěvky, které byly původně vypublikované jako vtip. Ty často pocházely původně od satirických stránek, ale uživatelé je sdíleli, jako kdyby se jednalo o skutečná fakta.

Nejedná se o nový problém, který by přišel až se sociálními sítěmi. Nepochopené anekdoty převzaté jako pravda jsou častým jevem. Sociální sítě pochopitelně urychlují jejich šíření. Poté, co satirická stránka publikuje například obrázek, si ho navíc někteří uživatelé stáhnou do počítače a zveřejní ho přes svůj profil do různých skupin. Tím dojde k odtržení od zdroje, a zmizí tak i časté označení, že jde o vtip.

Některé stránky na Facebooku samy o sobě přímo tvrdí, že nesdílí pravdivý obsah. Jedna taková sdílela tři fotografie plesnivého masa s textem, že nám Evropská unie dováží nekvalitní potraviny. Fotografie byly osm let staré, neměly nic společného s EU. Přesto byly fotografie plesnivého masa sdíleny 800 lidmi a převzal je pro svůj vlastní příspěvek o dovozu potravin i místopředseda SPD Radim Fiala.

Po roce byl na Facebooku znovu oživen vymyšlený citát pirátské poslankyně Olgy Richterové, který loni vydala falešná stránka Pirátská pravda. V něm se mimo jiné psalo: „Musíme pomoci a učinit z České republiky důstojnou zemi, kde nás bude každý mladý Afričan chtít kulturně obohatit svojí přítomností.” Richterová tento citát nikdy neřekla a byl už dříve vyvrácen různými weby, které se zabývají ověřováním informací. Příspěvek na Facebook znovu přidal jeden z uživatelů sociální sítě.

Pravidelný přehled tuzemské dezinformační scény od českých elfů

V červenci se podle zprávy od českých elfů dařilo zejména tématům, jež se týkala iniciativy Milion chvilek a dezinformací o ní. I v řetězových e-mailech v červenci dominovaly zprávy o hnutí Milion chvilek a údajném nerespektování voleb z jejich strany, migrace a migranti nebo podpora premiéra Andreje Babiše. Sílí také obliba témat podávaných v pročínském duchu. Celá zpráva elfů je k dispozici v galerii.

+7

Reklama

Doporučované