Hlavní obsah

Migrace českých dinosaurů se odkládá. Italové stopli plány na DinoPark

Foto: West Media

Do DinoParků ve čtyřech zemích loni přišlo o 700 tisíc lidí méně než rok předtím.

Reklama

Pandemie české DinoParky nezasáhla tak silně. Český provozovatel West Media má zhruba o třetinu horší výsledky. Padly ale jeho plány na výstavbu desátého DinoParku. Měl stát u Neapole, místního partnera ale krize zasáhla.

Článek

Měl to být jubilejní desátý český park s dinosaury. Firma West Media podnikatele Jiřího Machálka plánovala letos otevřít nový DinoPark u Neapole. Kvůli problémům italského partnera se ale projekt za desítky milionů korun zastavil.

„Měli jsme připravený projekt v krásném prostředí jižní Itálie u Neapole, ale náš partner byl velmi zasažen covidem, a je to u ledu. Museli jsme to odložit, nebo zrušit, to se uvidí,“ řekl redakci SZ Byznys Jiří Machálek, většinový majitel společnosti West Media, která staví DinoParky v tuzemsku a zahraničí.

Investice do nových parků se obvykle pohybují ve výši 3 až 4 milionů eur, ovšem bez pozemku a inženýrských staveb, které zajišťují partnerské společnosti. Česká firma West Media parky sama provozuje, výjimkou je DinoPark v ruském Bělgorodu, který funguje pod franšízou.

Park u Neapole měl svou rozlohou zhruba deset hektarů patřit k průměrně velkým DinoParkům. Největší zábavní areál Češi provozují v Ostravě na třiceti hektarech, kde také na dětské návštěvníky čeká největší modelová atrakce – třicetimetrový Diplodokus.

Další tuzemské parky jsou v Praze, Liberci, Plzni a Vyškově. Přes hranice čeští dinosauři kromě Ruska migrovali také do španělského Algaru a do slovenských Košic a Bratislavy. V Česku už nejspíš nový park nevznikne.

„Tuzemské parky jsou velmi dobře rozvrstvené po celé zemi. Prakticky vylučuji, že bychom tady něco dalšího postavili, brali bychom sami sobě návštěvníky,“ vysvětluje byznysmen. Parky jsou obvykle takticky situovány poblíž zoologických zahrad.

+1

Dinosauři jsou u dětí oblíbení dlouhodobě a svůj podíl na tom mají díla populární kultury, například film Jurský park, Cesta do pravěku nebo kniha Josefa Augusty Zavátý život.

„Slabost a obdiv vůči dinosaurům jako vyhynulým tvorům děti měly vždycky. Později to podtrhl a naprosto tomu dominoval Jurský park. Ale nikdy se nám nepotvrdilo to, co někdo říká, že s každou další premiérou tohoto filmu se zvýší pozornost na DinoParky,“ říká Machálek.

Loňskou návštěvnost výrazně poznamenal koronavirus. Kvůli vládním uzavírkám klesla na 1,311 milionu z 1,96 milionu v roce 2019. „Meziročně máme asi o třetinu horší výsledky. Žádná hrůza to není, ale samozřejmě nás to citelně zasáhlo,“ hodnotí podnikatel. Léto bylo silné, ale na podzim se musela rušit řada akcí.

Příjmy má společnost ze vstupenek, ale i prodeje merchandisingu, například plyšových a plastových hraček. Součástí parků jsou i hrací koutky a zóny nebo kina, kde se promítají 3D filmy.

Největší predátor? Děti

Všechny modely do DinoParků vyrábí sesterská firma Machine Planet, která je jedním z největších výrobců robotických modelů v Evropě. Od začátku fungování DinoParků v roce 2003 vyrobila kolem tisíce statických a stovky robotických modelů, které výhradně dodává jen do vlastní sítě evropských parků.

Některé modely dinosaurů se mezi parky přesouvají, aby místním nabízely neustále nový zážitek. Dopředu jde zároveň vývoj. Po pohybové nebo vizuální stránce už dinosaury podle Machálka moc vylepšit nejde, a tak technologové vybavují vyhynulá zvířata nejrůznějšími čidly, aby mohla reagovat na návštěvníky, nebo vylepšují zvuk.

„Máme už téměř dokonalou kůži, pohyby i řízení,“ líčí podnikatel a dodává: „Na kůži jsme pracovali několik let, než jsme přišli na to, jak ji udělat, aby nepraskala. Je to mnohasložkový materiál, vyrobený například z pryskyřice a gumy.

Sesterská firma Machine Planet, která má výrobu dinosaurů na starosti, byla jedním z hlavních vystavovatelů aktuálně pozastavené výstavy Robot 2020 v Brně. Chlubí se tam nejnovější generací robotického modelu Triceratopse, který umí asi patnáct pohybů a močí. Výroba modelu, který vznikal tři roky, stojí přes milion korun a vývoj je ještě dražší. V DinoParcích se jich objeví asi deset až patnáct.

„Parky ale nemohou žít jen z robotických modelů, to bychom neufinancovali. A potřebují navíc ostrahu, aby je lidé nezničili,“ řekl Machálek.

DinoParky

Staví je podnikatel Jiří Machálek od roku 2003.

Pět parků v ČR a další čtyři na Slovensku, ve Španělsku a v Rusku navštívilo loni přes 1,3 milionu lidí.

Meziročně návštěvnost klesla o 33 procent.

Parky provozuje společnost West Media. Modely vyrábí sesterská firma Machine Planet.

Modely stíhá firma vyrábět jen pro svou potřebu a také proto, že každý je prototypem, je nechce nabízet do „konkurenčních“ tuzemských nebo světových zábavních parků. A lidé je neuvidí ani ve filmech. „Naše modely vyrábíme, aby odolaly tomu největšímu predátorovi na světě, a to jsou děti. Filmová studia s námi moc spolupracovat nemůžou, stačí jim levný model na rychlý pohyb kamery,“ uvedl.

Kromě Jiřího Machálka, který má ve společnosti podíl 51 procent, byznys s dinosaury pohání majitel westernového městečka Šiklův Mlýn Libor Šikl, jenž drží zbývající podíl.

Reklama

Doporučované