Hlavní obsah

Migranti ze Střední Ameriky vyhlásili na hranicích Spojených států hladovku

Migranti na hranicích Mexika vyhlásili hladovku.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Už tři týdny migranti včetně rodin s malými dětmi žijí na mexických ulicích a v přeplněných provizorních táborech ve velmi nuzných podmínkách.

Článek

Tisíce migrantů ze Střední Ameriky vyhlásily na hranicích Mexika a Spojených států hladovku, píše agentura Reuters. Protestují proti mexické policii, která jim blokuje cestu, a proti podmínkám, ve kterých jsou nuceni čekat na možnost zažádat o azyl ve Spojených státech.

Zhruba šest tisíc uprchlíků je nuceno už tři týdny spát na ulici nebo v přeplněných útulcích. Vzhledem k rétorice amerického prezidenta Donalda Trumpa, který je silně proti vpuštění migrantů do země, je možné, že na hranicích budou čekat i několik měsíců.

Mexičtí úředníci se snaží o otevření nových zařízení, která by sloužila zejména rodinám s dětmi a mladistvým. Sami migranti prosí o pomoc a o zlepšení životních podmínek. S přicházející zimou, která se v Mexiku projevuje vytrvalými dešti, se situace pro migranty ještě zhorší. Už nyní prakticky stanují v blátě. Agentura Reuters také uvádí, že někteří z migrantů spí na matracích jen pod na rychlo sestavenými přístřešky z dek.

Kvůli přeplněnosti všech zařízení a těsné blízkosti migrantů si mezi sebou předávají chřipku, kromě toho je ale ohrožují i plané neštovice. Kvůli nedostatečnému sociálnímu zařízení je trápí i vši.

Mexické úřady uvádí, že tento týden zhruba šest set migrantů žádalo o pracovní povolení v Mexiku. Většina z šesti tisíc migrantů je ale i nadále rozhodnutá dojít do cíle, kterým jsou Spojené státy.

Reklama

Související témata:

Doporučované