Hlavní obsah

Mikulčice se vzpamatovávají z tornáda, teď se jimi prohnala politická bouře

Foto: HZS KHK/Michal Fanta

Mikulčice patřily k tornádem nejvíce zasaženým obcím.

Reklama

Necelé dva měsíce po tornádu, které poničilo několik obcí na jižní Moravě, se v jedné ze zasažených obcí, v Mikulčicích, vyměnilo vedení obce. A nebylo to v dobrém, způsob rovněž připomínal malé tornádo.

Článek

Přírodní katastrofa, která obec zasáhla před dvěma měsíci, vyhrotila dlouhodobé politické spory zmítající mikulčickou radnicí.

Starostka Marta Otáhlová ve čtvrtek večer rezignovala, a to těsně před tím, než se ji její odpůrci pokusili odvolat.

Podle starostky byl plán na její odvolání jen vyvrcholením několikaletého snažení opozice v čele s novým starostou Jozefem Dvořáčkem dostat ji z funkce. „Pořád se mu to nedařilo a teď konečně využil krizového období,“ řekla v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Dvořáček je naopak přesvědčený, že jen díky tornádu si konečně ostatní uvědomili nedostatky vedení obce, na které on sám upozorňuje už delší dobu. „Její organizační a manažerské schopnosti v obci byly na tak nízké úrovni, že to už zastupitele donutilo. Nebyl jsem to totiž jen já, bylo to osm hlasů pro její odvolání, které ona sama předběhla tím, že dala rezignaci,“ podotkl nový starosta.

Jeho předchůdkyně podle něj svojí laxností ve dnech po řádění živlu způsobila, že se na obec „zapomnělo“, a přišla tak o část peněz od dárců i o řemeslníky. To bývalé starostce vyčítala i řada lidí na facebookové skupině, kterou si občané zřídili.

Nahnat do obce odborníky teď bude podle Dvořáčka jeho hlavní úkol. „Byl bych rád, aby na nás zbytek republiky nezapomněl. Potřebujeme zámečníky, instalatéry, pokrývače, natěrače, klempíře,“ poukázal na v současnosti největší bolístku obce.

„Paní starostka začala s médii mluvit najednou až teď, předtím to ale nedělala. Tehdy tady bylo setkání všech starostů, společné vysílání. A ona jediná se ho nezúčastnila. Všichni ostatní toho využili a poprosili: Přijeďte k nám, pomozte. My jsme nebyli mediálně známí,“ řekl Dvořáček.

Mikulčicím se podle něj dostalo mediální pozornosti až v posledních dnech, kdy Otáhlová ke konci července přestala ubytovávat dobrovolníky ve sportovní hale. Bývalá starostka vyklizení haly odůvodnila tím, že dobrovolníci v hale začali dělat nepořádek, rušili noční klid a zničili část vybavení.

„Nevím ale, jestli nám taková negativní reklama pomohla,“ dodává Dvořáček.

Nemáme beton

Podle Otáhlové ale byla situace přesně opačná - Dvořáček neměl chuť řešit základní problémy v obci. K prvním výrazným sporům na radnici došlo už na prvním krizovém štábu, který svolala několik dnů po tornádu.

„Místo pozdravu řekl: Nemáme beton. To bylo jeho hlavní. Aby se udělal sklad a lidem se dělaly zadarmo střechy. Dále ho zajímalo, kdy se budou rozdělovat peníze postiženým. Neměl ponětí, že se musela zajišťovat elektřina, plyn, likvidace, demolice, odvozy a tak dále,“ popsala již bývalá starostka.

Vše nakonec vygradovalo několika výhrůžnými SMSkami, které starostka v polovině července dostala od jedné z obyvatelek vesnice. Policie ji vypátrala a nyní jí hrozí až čtyři roky ve vězení. Žena se po odhalení starostce omluvila.

Část obyvatel v čele s Dvořáčkem si teď myslí, že by Otáhlová měla stáhnout trestní oznámení. Žena podle něj udělala chybu, protože tornádo jí významně zasáhlo do života.

„Ona to teď prezentuje jako náhlé pominutí smyslů, ale bylo to pět SMSek v průběhu asi tří týdnů. Nejdřív, že mi vybouchne barák, pak mi ho podpálí, následovala sprostá slova, která nebudu říkat. A nakonec ať se dívám kolem sebe, že dostanu kudlu do břicha. To jsem opravdu už musela oznámit policii, to už nešlo,“ řekla Otáhlová.

Žalobu stáhnout nechce z principu - aby lidé viděli, že starostům se vyhrožovat nemá.

Bývalá starostka podle svých slov odchází z vedení obce sice rozčarovaná, ale ne zhrzená. „Mám už důchodový věk a nebudu si dál ničit zdraví,“ řekla.

Nechává za sebou prý investice za zhruba 40 milionů korun, některé z nich těsně před dokončením. „Nebýt tornáda, tak si myslím, že jsme ty úkoly, které jsme si na začátku volebního období dali, zdárně dodělali,“ uzavírá starostka.

Reklama

Související témata:

Doporučované