Hlavní obsah

Stát nakonec zaplatí i tornádem zničené hroby

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

V Mikulčicích zničilo tornádo desítky hrobových míst.

Reklama

Vládní pomoc, z níž se opraví obecní majetek poškozený tornádem, vzroste na 1,5 miliardy korun. Obce mezitím finalizují vyčíslení škod na veřejných silnicích, domech nebo osvětlení.

Článek

Často přišli o všechno. Další ránu pro ně znamenal pohled na zničené hřbitovy. Lidé z obcí zasažených tornádem se dočkají také peněz na poničené náhrobky. Po setkání se zástupci kraje a obcí to v pátek potvrdila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO). Peníze půjdou z vládního programu na obnovu poničených obcí.

Ničivá bouře poškodila tisíce hrobů v Hruškách, Moravské Nové Vsi a Mikulčicích. Lidé mají hrobová místa pronajatá od obcí. Jejich vedení je zahrne do škod na obecním majetku. Zájemci si mohou nechat proplatit faktury i zpětně až ke 24. červnu, kdy tornádo udeřilo. Často jsou to desítky tisíc korun. „Vládní výzvu na obnovu obecního majetku vyhlásíme příští týden ve čtvrtek,“ uvedla Dostálová.

Lidé dostanou proplacených sto procent peněz na poškozené hroby. „Vítáme, že můžeme tenhle majetek zahrnout do dotací. Lidi to velmi trápilo a dosud jsme jim říkali, že nepočítáme s podporou z obce, protože škody jsou obrovské. Jen u nás budou stovky náhrobků,“ řekl starosta Moravské Nové Vsi Marek Košut.

Také v Hruškách tornádo zdemolovalo většinu náhrobků. „Spadla část hřbitovní zdi a bouře poničila střechu na provozní budově. To není tak fatální, jenže odhadem až 90 procent náhrobků bylo poničených,“ sdělila starostka Jana Filipovičová.

Vládní program pro opravu obecního majetku zatím počítá se 420 miliony korun, ministryně však bude chtít částku navýšit. „Zpracováváme strategii obnovy území, což je dané zákonem o státní pomoci. Žádosti obcí na obnovu obecního majetku budeme přijímat do půlky září. Ve strategii budou vyčísleny škody na krajském a obecním majetku, což je předběžně 1,5 miliardy korun. Vláda pak navýší prostředky, aby starostové měli peníze k dispozici,“ doplnila Dostálová.

Sčítání obecních škod

Kromě hřbitovů peníze půjdou na obnovu obecních domů, silnic, veřejného osvětlení, stromů a dalších částí infrastruktury. Obce teď finalizují vyčíslení škod na majetku.

Největší rozsah hlásí Moravská Nová Ves, bude to více než čtvrt miliardy korun. „Jen na obecních domech to podle posudku z Vysokého učení technického činí 160 milionů korun. Zhruba další stovku milionů korun očekávám v souvislosti s další infrastrukturou,“ sdělil Košut.

V Hruškách odhadují celkovou škodu na veřejném majetku okolo 160 milionů korun. „Podle znalců máme jen na budovách 55 milionů korun. Celková částka může být vyšší i vzhledem k závratně rostoucím cenám stavebních materiálů,“ vysvětlila Filipovičová.

Škody v desítkách milionů korun evidují také v Lužicích a Mikulčicích. Kraj má škody vyčíslit a předložit vládě v posledním srpnovém týdnu.

Jednotlivci zasažení červnovou ničivou bouří mohou stát žádat o peníze z programu Živel. Státní fond podpory investic už podepsal stovku smluv v objemu 137 milionů korun. Peníze směřují pouze na obnovu bydlení, domácnost může dostat od státu maximálně dva miliony korun. Fond eviduje necelých osm set žádostí.

Z jiného programu Pomoc po tornádu žádají peníze podnikatelé. V pondělí začne ministerstvo také přijímat žádosti do programu s názvem Nemovitosti, z něhož lze získat až 35 milionů na obnovu poškozených firemních provozoven.

Tornádo zasáhlo Břeclavsko, Hodonínsko a Lounsko 24. června. Vyžádalo si šest životů. Poničilo 1 200 domů, z toho jich kolem dvou stovek muselo jít k zemi.

Reklama

Doporučované