Hlavní obsah

Miliardář zbohatl na hypotékách pro chudé. Teď varuje před bitcoinem

John Paulson si vzal na mušku dynamiku nabídky a poptávky nejen u bitcoinu, ale i na širším trhu s kryptoměnami.

Reklama

Miliardář John Paulson označil kryptoměny za bezcennou bublinu. Podle něj je v době rostoucí inflace výhodnější investovat do zlata. Cena „digitálního zlata“ však roste rychleji než žlutý kov.

Článek

Wall Street stále více propadá bitcoinové horečce. Na trh s kryptoměnami se vrhají i velké společnosti a na rostoucí popularitě kryptoměn se podílejí také miliardáři jako zakladatel Tesly a SpaceX Elon Musk a ředitel Twitteru Jack Dorsey, kteří se zasadili o využití bitcoinu jako platidla.

Firmy Micro Strategy, Tesla nebo Square zase sázejí na to, že cena bitcoinu poroste a jejich rozvahy společně s ní.

V dnešní době je tak těžké najít vysoce postaveného člověka, který o síle kryptoměn pochybuje. Miliardář a obchodník s hedgeovými fondy John Paulson se však proti kryptoměnám ohradil.

Muž, který předpověděl hypoteční krizi v letech 2007–2008, v rozhovoru pro agenturu Bloomberg řekl, že podle něj nejsou kryptoměny ničím jiným než bublinou, která se jednoho dne ukáže jako „bezcenná“.

V době, kdy se zhroutily hypoteční dluhopisy a vypukla hospodářská krize, vydělal Paulson 20 miliard dolarů. Více než 14 let poté se raději soustředí na investování a prý mu nechybí stres z řízení vlastního podniku.

„Nikdy jsem neměl rád shánění peněz nebo chození na schůzky s investory,“ řekl.

Řekl bych, že kryptoměny jsou bublina. Popsal bych je jako omezenou nabídku ničeho.
John Paulson, miliardář a obchodník s hedgeovými fondy

Paulson si vzal na mušku dynamiku nabídky a poptávky nejen u bitcoinu, ale i na širším trhu s kryptoměnami. Podle něj žádná z nich nemá vnitřní hodnotu kromě toho, že jich je omezené množství. „Řekl bych, že kryptoměny jsou bublina. Popsal bych je jako omezenou nabídku ničeho,“ myslí si.

Jakmile opadne nadšení nebo vyschne likvidita, půjdou podle Paulsona kryptoměny k nule. I když se miliardář staví k bitcoinu zády, věří jinému aktivu, které dokáže uchovávat hodnotu. V souvislosti s hypoteční krizí v USA začal investovat do zlata.

Paulson varuje, že by se mohla inflace vymknout kontrole. Myslí si, že do centra pozornosti by se mohl dostat drahý kov, který je konkurenční investicí k digitálnímu zlatu, tedy bitcoinu. Podle něj nastal nyní čas nakupovat zlato ze stejných důvodů, z jakých se investoři hrnou do kryptoměn.

„Důvodem, proč jde parabolicky nahoru, je to, že v podstatě existuje velmi omezené množství zlata, do kterého lze investovat. Je to řádově několik bilionů dolarů, zatímco celkové množství finančních aktiv se blíží 200 bilionům dolarů. Ale protože množství peněz, které lidé chtějí investovat do zlata, převyšuje jeho množství, nerovnováha nabídky a poptávky způsobuje růst jeho ceny,“ řekl Bloombergu Paulson.

Bitcoin byl jedním z nejrychleji rostoucích aktiv letošního roku. Jeho cena od počátku roku dosáhla výnosů ve výši 63 procent ve srovnání se zhruba 20procentním růstem u indexu S&P 500. Hodnota zlata mezitím klesla zhruba o čtyři procenta.

Reklama

Doporučované