Hlavní obsah

Milionové procesí s černým Ježíšem vyšlo. Hlídají jej tisíce policistů, ve městě raději vypnuli signál

Milionová tlačenice v Manile, každý se chce dotknout černého Ježíše.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Katoličtí křesťané, kterých na Filipínách žije asi 80 milionů, se účastní průvodu, při němž doprovází sochu černého Ježíše.

Článek

Ve filipínském hlavním městě Manile se každoročně 9. ledna odehrává nejnavštěvovanější svátek tamní katolické církve. Barevné procesí věřících následuje v milionovém zástupu sochu černého Ježíše na červenozlatém kočáře, kterou táhnou bosí muži oblečení do kaštanových rób.

Letos se průvodu účastní milion a půl filipínských věřících, mnozí z nich se touží dotknout sochy, jelikož věří, že má léčivé schopnosti.

Socha černého Ježíše, která vyobrazuje Krista v životní velikosti vytesaného z tmavého dřeva (podle jiných názorů dřevo ztmavlo po požáru), připomíná moment před ukřižováním, kdy Ježíš klečí s černým křížem na ramenou.

Každý rok se milionový zástup věřících vydává na cestu od quironské tribuny v Manile ke kostelu Quiapo, aby oslavil událost z roku 1787, kdy se tato socha do kostela dostala poprvé. Černý Ježíš je vynesen ze svatyně třikrát do roka: na Nový rok, Velký pátek a právě 9. ledna.

Podle zprávy filipínského červeného kříže bylo zatím v tlačenici zraněno 108 lidí. Mrtví zatím hlášeni nejsou. Minulý rok se počet zraněných vyšplhal na 1200, dva lidé při oslavě zemřeli.

Průvod, který trvá až 20 hodin a jehož by se mělo zúčastnit až 15 milionů věřících, doprovází obavy z možného teroristického útoku.

Ve službě jsou zhruba 4 tisíce vojáků, policistů a záchranářů. Filipínská policie zakázala použití dronů a petard. Úřady také v okolí procesí vypnuly telefonní signál.

Reklama

Související témata:

Doporučované