Hlavní obsah

Miliony investorů přes ni investují. Teď aplikace eToro sama míří na burzu

Foto: Flickr.com

Platforma eToro má přes 20 milionů registrovaných investorů.

Reklama

Díky platformě eToro mohou investoři obchodovat na burze online. Brzy možná budou k dispozici i akcie samotné aplikace, protože eToro zvažuje vstup na burzu prostřednictvím firmy, která se specializuje na akvizice.

Článek

Přední světová investiční platforma eToro, hlavní konkurent společnosti Robinhood, má v plánu vstoupit na burzu. Učiní tak prostřednictvím takzvané SPAC, tedy spojením se „skořápkovou“ firmou FinTech Acquisition, která se specializuje na akvizice.

Transakce firmu eToro ocení přibližně na 10 miliard dolarů. Agentuře Bloomberg to řekly zdroje obeznámené s touto záležitostí. Sloučené společnosti získají na podporu dohody kapitál ve výši 650 milionů dolarů. Zástupci společností eToro i FinTech Acquisition zatím situaci odmítli komentovat, ale očekává se, že se firma brzy objeví na burze NASDAQ.

Společnost se v loňském roce stala členem amerického úřadu pro regulaci finančního průmyslu a letos by měla začít poskytovat obchodování s akciemi v USA.

Firma eToro, která sídlí na Kypru, byla založena již v roce 2007 a po jedenácti letech expandovala do Spojených států. Stejně jako někteří její konkurenti nabízí obchodování s nulovou provizí.

Na rozdíl od amerických společností eToro nevydělává peníze prodejem svých obchodních údajů zajišťovacím fondům, což je v Evropě zakázáno. Místo toho vydělává na rozdílu mezi nákupním a prodejním kurzem.

Zájem o online investování se stále zvyšuje. eToro má podle svých webových stránek 20 milionů registrovaných uživatelů v desítkách zemí. Rovněž funguje jako investiční sociální síť, kde mohou uživatelé sdílet své názory. Zároveň mají možnost prohlížet si profily jednotlivých investorů a kopírovat jejich postupy.

Počet investorů obchodujících přes aplikaci narostl ještě víc během pandemie. „V první polovině roku 2020 jsme zaznamenali 400procentní nárůst nově zřízených účtů,“ řekla Seznam Zprávám už dříve PR manažerka eToro Katie Evansová. Růst uživatelů pohání hlavně to, že platforma po nich nevyžaduje žádné poplatky.

FinTech Acquisition, firma založená jen pro účely akvizice nějaké firmy, a tedy její jednodušší vstup na burzu, vzrostla v pondělí o 40 procent. Akcie stouply o 1,7 procenta na 10,71 dolaru, což zvýšilo tržní hodnotu společnosti přibližně na 366 milionů dolarů.

Také konkurenční internetová investiční společnost Robinhood plánuje požádat o primární nabídku akcií. Firma zvažuje, že by prodala část svých akcií v rámci primární nabídky přímo svým uživatelům, což by mohlo zvýšit jejich cenu.

Reklama

Doporučované