Hlavní obsah

Miliony nechtěných dětí a úmrtí rodiček. I to může způsobit pandemie

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Charity varují, že opatření způsobená pandemií koronaviru mohou zabránit až 9,5 milionu žen v přístupu k plánovanému rodičovství. Kromě nedostatku antikoncepce hrozí také zákaz potratů. V některých státech už vešel v platnost.

Článek

Nevládní organizace Marie Stopes International (MSI), která se zabývá poskytováním antikoncepce a bezpečných potratů ve 37 světových zemích, v pátek varovala, že zákazy cestování a vycházení mohou mít pro ženy po celém světě nedozírné následky. Nedostanou se kvůli nim k základní zdravotní péči, ke které patří i antikoncepce a poskytování potratů.

Plánované rodičovství

Snaha partnerského páru, aby otěhotnění a po­rod nastaly v nejvhodnější době. Pozitivní plánované rodičovství je cílená snaha o otěhotnění. Negativní je snaha a opatření vedoucí k zábraně nežádoucího otěhotnění, tedy antikoncepce nebo potraty. Je považováno za jedno ze základních lidských práv. Cílem plánovaného rodičovství je zabránění narození nechtěných dětí a regulace obyvatelstva planety.

Jen v letošním roce by mohlo kvůli pandemii koronaviru přijít o služby organizací, které se plánovaným rodičovstvím zabývají, až 9,5 milionu dívek a žen. To může vést k tisícům úmrtí. MSI očekává až 80procentní pokles svých služeb v následujících třech měsících a minimální pokles po zbytek roku.

Pokud by pandemie skončila do 3 měsíců, výpadek by zasáhl „jen“ 4 miliony žen. Celkem může podle MSI způsobit 3 miliony nechtěných těhotenství a 2,7 milionu neodborně provedených potratů, které mohou zapříčinit až 11 tisíc úmrtí.

V loňském roce poskytla MSI antikoncepci 32 milionům žen. Žádá teď po vládách na celém světě, aby zařadily reprodukční zdravotnickou péči na seznam základních lékařských služeb, které budou poskytovat.

Ředitel MSI Simon Cooke k tomu uvedl: „Pokud vlády jednotlivých zemí nebudou jednat hned a neposkytnou přístup k základní zdravotní péči, kam antikoncepce a potraty patří, zaplatí za to ženy a dívky po celém světě.“ Jen v Nepálu, kde začal zákaz vycházení platit 24. března, zaznamenala organizace zvýšenou poptávku po ukončení nechtěných těhotenství. Vláda proto musela znovuotevřít kliniky MSI, které předtím kvůli nařízením zavřela.

V Sierra Leone poukázal tamní lékař MSI Felix Ikenna na souvislosti s epidemií eboly, aby zdůraznil, že poskytování tohoto druhu zdravotní péče musí pokračovat dál. „Lidé budou tyto služby potřebovat vždy, nehledě na to, jestli právě probíhá epidemie,“ uvedl Ikenna pro list The Guardian.

„Během epidemie eboly zemřelo kvůli nechtěnému těhotenství více žen než obvykle, a to jsme naše služby poskytovali dál. Také narostl počet těhotenství u náctiletých dívek. Lidé se báli jít do nemocnic a vládních zařízení. Kdybychom zastavili naši činnost úplně, následky by byly ještě daleko horší,“ dodal.

Výzkum amerického Národního centra pro biotechnologické informace jeho slova potvrzuje. Zjistil, že uzavření klinik poskytujících potraty a antikoncepci vedlo během epidemie eboly v letech 2014 až 2015 k dalším 3600 až 4900 úmrtím. Mezi ně počítal úmrtí rodiček a novorozenců. Samotné ebole přitom podle dostupných údajů podlehlo od vypuknutí epidemie přes 11 000 lidí.

Před špatnou dostupností antikoncepce způsobenou pandemií koronaviru varovala v minulém měsíci také organizace Spojených národů. V dokumentu, který zveřejnila, stojí: „Důsledky výpadku mohou ohrozit mnoho životů a zvrátit nedávné snahy, aby se zajistil univerzální přístup k sexuálnímu a reprodukčnímu zdraví,“ uvedla organizace.

Hrozí také výpadek mužské antikoncepce, tedy prezervativů. Největší světový producent kondomů Karex Bhd v Malajsii musel v rámci koronavirových opatření zastavit výrobu. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž firma sice už dostala podmíněnou výjimku na obnovení produkce, ale globální nedostatek prezervativů hrozí stále.

Kromě špatné dostupnosti antikoncepce situaci komplikují také zákazy vztahující se na poskytování potratů. To je tradičně kontroverzním tématem, které dramaticky zasahuje i do politiky tak vyspělých zemí, jakými jsou Spojené státy.

V několika amerických státech už jsou přitom snahy o jejich zakázaní, nebo se jim potraty už podařilo zakázat. Mezi ně patří i Iowa, Oklahoma nebo Texas. V Texasu dala organizace plánovaného rodičovství celou věc k soudu a zákaz se podařilo dočasně zvrátit.

Texas se však odvolal a v současnou chvíli jsou potraty dočasně zakázané. Stát argumentoval tím, že potraty nejsou nezbytná zdravotní péče a potřebuje ušetřit zdravotnické pomůcky pro lékaře bojující s pandemií. Zdravotníci teď mohou provádět potraty pouze v případech, kdy těhotenství ohrožuje rodičku na životě. Za porušení zákazu hrozí 180 dnů ve vězení nebo pokuta ve výši 1000 dolarů, informoval server Politico.

Americkým soudcům se zatím podařilo zákaz dočasně zrušit v Ohiu a Alabamě, kde se celá věc bude dále projednávat. Zákaz potratů vyvolává u amerických nevládních organizací obavy. V USA se rekordně zvyšuje nezaměstnanost, lidé kvůli ztrátě povolání přicházejí o zdravotní pojištění a hrozí kolaps zdravotnictví. Zákaz potratů také paradoxně ohrožuje i samotnou podstatu omezení vycházení. Hrozí totiž, že ženy budou za potraty cestovat do států, kde zůstanou povoleny.

Reklama

Doporučované