Hlavní obsah

Ministerstva odmítla ukázat senátorům audity o Babišovi, šéf komise se obrátí přímo na Brusel

Šéf senátní komise chce požádat o auditní zprávy přímo Brusel.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

České úřady se odvolávají na to, že na základě nařízení Evropské komise předběžné audity vydat nemohou.

Článek

Předseda senátní komise k návrhům auditních zpráv Evropské komise Zdeněk Nytra (ODS) se chce obrátit přímo na Evropskou komisi se žádostí o zpřístupnění těchto zpráv. Řekl to na dnešním jednání komise. Zprávy se týkají údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) a čerpání dotací do zemědělství.

Senátoři o zprávy již dříve požádali ministerstva zemědělství, financí, průmyslu a obchodu a pro místní rozvoj. Ministerstva je ale odmítla poskytnout. Odvolávají se na to, že na základě nařízení EK předběžné audity vydat nemohou.

„Pořád je to předběžná zpráva. A existuje nařízení Evropské komise, které jednoznačně omezuje použití těchto předběžných auditních zpráv vůči třetím osobám – pouze se souhlasem Evropské komise. Dokonce tato zpráva byla opatřena tímto disclaimerem,” řekla Seznamu ministryně financí Alena Schillerová.

Senátoři již dříve označili přístup úřadů za pohrdání Senátem.

„My jsme požádali asi formálně špatně komisi o to, ať poskytne souhlas jednotlivým ministerstvům. Nedostali jsme odpověď z Evropské komise, ale nějakou analýzou i těch dokumentů, a teď nemyslím ty předběžné zprávy, ale z právních předpisů jsme přišli na to, že je to asi špatně,“ řekl Nytra po jednání novinářům. Doufá, že EK požadované dokumenty komisi poskytne. Poukázal na to, že se současně krátí doba, kterou mají ministerstva na vypracování odpovědi do Bruselu.

Generální ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu Martin Šebestyán, který se dnešního jednání účastnil, Nytrův návrh přivítal. Je to podle něj způsob, jak tuto situaci rozplést.

Na konci května a na začátku června dorazily do ČR dvě předběžné auditní zprávy EK, které se týkají Babišova možného střetu zájmů. V první z nich komise dospěla k závěru, že Babiš má dal vliv na společnost Agrofert a současně má jako premiér vliv i na použití unijních peněz.

Česku proto hrozí, že by mohlo vracet do unijního rozpočtu asi kolem 450 milionů korun dotací, které Agrofert čerpal. Babiš, který kvůli zákonu o střetu zájmů Agrofert převedl do svěřenských fondů, označil audit za pochybný a za útok na Českou republiku. Rovněž odmítl, že by Česko muselo vracet dotace.

Seznam nechal celou zprávu přeložit, projít si ji můžete v galerii.

+66

Druhá zpráva dorazila do ČR na začátku června. Státní zemědělský intervenční fond poté oznámil, že nebude Agrofertu proplácet dotace od února 2017, kdy Babiš firmu do svěřenských fondů vložil. Holding už dříve uvedl, že oba návrhy auditů EK vnímá jako pochybné a neprofesionální.

Senátoři se dnes ředitele SZIF Šebestyána ptali, zda je, či není premiér Babiš ve střetu zájmů. „Já jsem řekl, že z pohledu našeho názoru, to znamená názoru fondu, jsme nedospěli k prokázání střetu zájmů. Ale s respektem k názoru (Evropské) komise jsme pozastavili platby, jak jsme informovali, a celou záležitost dále řešíme s Evropskou komisí,“ řekl Šebestyán novinářům. Na dotaz novinářů také řekl, že fond obdržel prezentaci s evropskou metodikou posuzování střetu zájmů. „Určitý základ tam je poskytnut,“ poznamenal.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš, který se dnešního jednání také účastnil, uvedl v tiskové zprávě, že se spolu se svými spolustraníky obrátí na zástupce Evropské komise. Chtějí jim předat svoji dosavadní komunikaci s českými ministerstvy, jejichž přístup označil za zarážející.

Část dnešního jednání senátní komise se odehrála za zavřenými dveřmi. Popud k tomu dal senátor ANO za Bruntálsko Ladislav Václavec, který v úvodu jednání řekl, že komise jedná za přímého přenosu médií a že mu to připadá jako reality show. Argumentoval tím, že komise jedná s materiály označenými jako důvěrné. Senátoři posléze odhlasovali, že debata se zástupci SZIF bude neveřejná.

Komise má do konce ledna příštího roku shromažďovat informace týkající se auditních zpráv s cílem zajistit objektivitu jejich posouzení. Měla by se rovněž zabývat chystaným stanoviskem českých úřadů k auditům a pokusit se porovnat současné auditní návrhy s dříve řešenými dotačními případy.

Reklama

Doporučované