Hlavní obsah

Přehledně: Ministerstvo ukázalo, jak má fungovat danění výher v loterii

Přehledně: Kolik vám z výhry ukousne nová daň.Video: Aleš Černý, Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dva týdny poté, co vláda schválila sazbový balíček, zveřejnila i plnou verzi paragrafového znění a důvodovou zprávu týkající se kontroverzně vnímané daně z výhry nad sto tisíc korun.

Článek

Nová „daň“ je v návrhu, který by měl nyní zamířit do Poslanecké sněmovny, pojata jako zrušení osvobození od daně pro výhry nad 100 tisíc korun. Prakticky to vypadá tak, že v části zákona, která vyjmenovává výjimky, na něž se nevztahuje zdanění, se u různých druhů výher v hazardních hrách a tombolách dopsalo „pokud výše výhry nepřesahuje 100 000 Kč“.

Proč právě hranice 100 tisíc korun? „Hranice na zdanění příjmů z hazardních her byla stanovena na 100 tisíc korun s vědomím, že sázející si hraním zpravidla nevydělávají. Reálně tak daň nedopadne na drobné sázkaře, ale pouze na hráče s vysokými výhrami z hazardu, například profesionální sázkaře, kteří sázejí vysoké částky,“ vysvětluje mluvčí Ministerstva financí Jakub Vintrlík.

Současně podle ministerstva dojde ke zdanění extrémních výher z loterií, čímž bude posílena tzv. horizontální spravedlnost z hlediska zásady, že by s každý příjmem nebo ziskem mělo být zacházeno daňově identicky. Měl by být tedy daněn standardní sazbou daně.

Zástupci sázkových kanceláří a sdružení namítají, že ani nyní není z paragrafového znění, ani důvodové zprávy patrné, jakou částku přesně chce stát danit. Ministerstvo financí ale v komentáři pro Seznam Zprávy potvrzuje, že daň se má týkat tzv. čisté výhry nad 100 tisíc korun.

„Za čistou výhru je přitom považován kladný rozdíl výher a sázek,“ upřesňuje Vintrlík. V případě číselných loterií, jako je Sportka, kde se sází řádově desítky korun, je to zanedbatelné, třeba u kurzových sázek nebo kasinových her už to ale může být klíčové.

Ministerstvo potvrzuje, že daň má být vypočítávána následovně: Pokud si vsadíte 50 tisíc korun a vyhrajete 200 tisíc, čistá výhra činí 150 tisíc korun. Tu zdaníte 15 procenty, tudíž státu odvedete 22 tisíc a pět set korun.

Nemá se tak v žádném případě jednat o danění hrubých výher, jak zástupci hazardních firem ještě nedávno (v době, kdy byl návrh schválený, ale jeho znění nebylo veřejné) prezentovali s odvoláním na komunikaci s představiteli ministerstva.

Z důvodové zprávy zároveň vyplývá, že na území Česka se má jednat o srážkovou daň, mají ji tudíž odvádět provozovatelé a výherce už dostane poníženou částku. Pokud by Čech vyhrál peníze v zahraničním kasinu nebo na zahraniční loterii, je jeho povinností uvést to v daňovém přiznání.

Ministerstvo financí v důvodové zprávě uvádí, že zdanění výher nad 100 tisíc korun by mělo do rozpočtu ročně přinést „od vyšších stamilionů do 3,6 miliardy korun“. Už dříve prezentovanou horní hranici zástupci hazardních společností rozporovali s tím, že podle jejich dat a výpočtů by mohlo jít maximálně o miliardu. A to za předpokladu, že se budou sázkaři a hráči chovat stále stejně a nebudou se snažit zdanění vyhýbat třeba tím, že rozdělí sázku na víc tiketů nižším vkladem.

„Pokud by daň z výhry platila už v roce v roce 2018, týkalo by se to 1884 zákazníků, kteří získali výhru převyšující 100 tisíc korun. Celkově jim bylo vyplaceno 1 736 936 377 korun. Výherci by v případě 15% daně odevzdali státu ze svých výher 260 540 456 korun,“ spočítal za Sazku ředitel komunikace Václav Friedmann.

Pro zajímavost: Skoro celou částku za loňský rok by dorovnal jediný aktuální případ – sázející, který v pátek v Eurojackpotu vyhrál 1,411 miliardy korun. Pokud by už nyní platila ministerstvem navrhovaná pravidla danění, získal by výherce ve skutečnosti „pouze“ 1,199 miliardy korun. Zbylých 211 milionů korun by putovalo do státního rozpočtu, coby 15procentní daň z výhry.

Zástupci sázkového byznysu dále na návrhu napadají i další věci, včetně samotného nápadu danit výherce. „Hráči hazardních her nemohou být dlouhodobě statisticky ziskoví. Není tedy možné, aby hráč, který je dlouhodobě v minusu, platil z každé své případné výhry ještě 15 % státu,“ říká Jan Řehola, předseda sdružení hazardních firem jménem Institut pro regulaci hazardních her.

Podobně mluví i šéf Tipsportu Petr Knybel. „Jakékoli zdanění hráčů bude znamenat nižší daňový výnos, zvýšení společenské nebezpečnosti sázení a odklon hráčů k černému trhu,“ říká například generální ředitel Tipsportu s tím, že když zavedli podobné zdanění v Chorvatsku, tamní trh, a tedy i daňový výnos, v důsledku tohoto opatření do dvou let klesl o 20 procent.

Zástupci pokerového byznysu mluví rovnou o tom, že tato hra v Česku úplně skončí. „Ve chvíli, kdy hráčům z ciziny začneme vysvětlovat, že mají platit 15% daň z výhry, o návštěvu Prahy ztratí zájem a začnou navštěvovat jiné destinace, případně budou vyhledávat nelegální pořadatele,“ argumentuje výkonný ředitel skupiny Rebuy Stars David Huspeka.

Právě u živých a technických her navíc provozovatelé upozorňují, že samotné provedení zdanění je v současné praxi nemožné či minimálně nejasné. Například zda se má u rulety zdaňovat každé otočení a z něj plynoucí výhra nebo až okamžik, kdy si jde hráč směnit žetony zpět za peníze.

„Tyto aspekty jsou nyní předmětem probíhajícího jednání ministerstva se zástupci provozovatelů o případných úpravách návrhu, k nimž by mohlo dojít například formou poslaneckého pozměňovacího návrhu,“ dodává mluvčí resortu financí Vintrlík.

Návrh zákona musí ještě schválit Poslanecká sněmovna, Senát a podepsat prezident. Předběžně se počítá s tím, že by měl nový sazbový balíček platit už od příštího roku.

Reklama

Doporučované