Hlavní obsah

Petříček se snaží podle šéfa komunistů jen zalíbit pražské kavárně. Mladým lidem je potřeba dávat šanci, oponuje ČSSD

Duel Vojtěcha Filipa (KSČM) a Milana Štěcha (ČSSD) o diplomacii ministra Tomáše Petříčka.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nekompetentní ministr, který měří dvojí metrem, nebo nová tvář, kterou česká politika potřebuje? Předseda komunistů Vojtěch Filip a místopředseda Senátu z ČSSD Milan Štěch se v Duelu přeli o kariéru ministra zahraniční Tomáše Petříčka. Ten je pod palbou kritiky KSČM i Hradu dlouhodobě, předseda sociálních demokratů Jan Hamáček ho ale opakovaně podpořil.

Článek

O víkendu se také Petříček dozví, jak silnou oporu má u svých spolustraníků. Na volebním sjezdu ČSSD kandiduje na post místopředsedy.

Štěch: Petříček má moji podporu, drží program ČSSD

S hlasem Milana Štěcha už teď ministr může počítat. Místopředseda Senátu v Duelu řekl, že Petříčka podrží. „Pracuje dobře, je to nová tvář, drží dobře náš program i program této vlády. Já ho budu volit, je perspektivní, je to změna a my určitou změnu potřebujeme.“ Jak silnou pozici Petříček před sjezdem má, Štěch odhadovat nechtěl.

Mezi sociálními demokraty má ministr jednoznačného zastánce i v pozici samotného předsedy strany Jana Hamáčka. „Dělá prozápadní, proevropskou, proalianční politiku, což je i politika sociální demokracie,“ řekl. Za nešťastné ale pokládá dřívější Petříčkovo vyjádření, že pokud na sjezdu neuspěje, zváží setrvání v ministerské funkci. Svá slova ministr později zmírnil.

Mezi kritiky Petříčkovy diplomacie patří naopak končící místopředseda Jaroslav Foldyna. Ten mu vyčítá, že není voleným politikem a tak se nemusí nikomu zpovídat.

Filip: Petříček se chce zalíbit na všechny strany

Podle předsedy komunistů Vojtěcha Filipa ministr nedrží jednotnou diplomatickou linii. „Je to politik, který je typickým představitelem dvojího metru v zahraniční politice. Když se to hodí, tak mluví o lidských právech. Když se to nehodí, tak mlčí, protože to někomu vyhovuje, zejména jemu, protože by se dostal pod kritiku pražské kavárny. A to se mi nelíbí,“ řekl v Duelu Filip.

KSČM vadí Petříčkova výrazně prozápadní zahraniční orientace. Mají výhrady k Petříčkově politice na Ukrajině, ve vztahu k Venezuele a ke kauze Huawei nebo naposledy ke kauze syrských sirotků.

„My jsme nešli záměrně do vlády, protože máme odlišnou zahraniční politiku, ale jeho prohlášení nás i tak překvapuje, třeba jeho prohlášení k přijetí syrských sirotků,“ dodává Filip.

Podle Štěcha šlo jen o vyjádření Petříčkova osobního názoru na položený dotaz. „Pan ministr řekl na dotaz, zda by on podpořil, to neznamená, že je to hotová věc, to je jakoby se panu ministrovi odmítalo, že on se také může vyjádřit. Pan Filip si může říci, co ho napadne a pan Petříček nemůže říct nic,“ bránil Štěch šéfa diplomacie v Duelu.

Anketa

Jak hodnotíte výkon Tomáše Petříčka v čele české diplomacie?
Je výborný
49,2 %
Je průměrný
4,6 %
Škodí Česku
46,2 %
Celkem hlasovalo 3786 čtenářů.

Schůzka Filipa kvůli Petříčkovi s Babišem

Své výtky probíral šéf komunistů s premiérem Andrejem Babišem (ANO), jehož vláda je na podpoře KSČM závislá.

I Babiš ale Petříčka podržel, ač měli v minulosti na některá témata rozdílné názory. „V této chvíli nevím úplně, co bych s ním měl projednávat. Budu řešit samozřejmě výsledek jeho cesty do Spojených států a koordinaci mé cesty,“ řekl Babiš. Petříček navštívil USA minulý týden, jednal se svým protějškem Mikem Pompeem.

Reklama

Doporučované