Hlavní obsah

Ministr Staněk dál úřaduje v případu, který ho dovedl k demisi

Foto: Ministerstvo kultury

Ministr kultury Antonín Staněk.

Reklama

Ministerstvo kultury oznámilo, že vypsalo výběrové řízení na nového ředitele Muzea umění v Olomouci.

Článek

Den před schůzkou, která by mohla rozhodnout o jeho konci, vyhlásil ministr kultury Antonín Staněk výběrové řízení na nového ředitele Muzea umění v Olomouci.

Ministr ho nečekaně odvolal v polovině dubna spolu s ředitelem Národní galerie Jiřím Fajtem. Obě personální změny ostře kritizovala zejména umělecká komunita a nedlouho po nich Staněk na naléhání předsedy ČSSD Jana Hamáčka podal demisi, kterou však prezident Miloš Zeman nepřijal.

Na odvolaného šéfa olomouckého muzea Michala Soukupa pak ministr Staněk podobně jako na Jiřího Fajta podal trestní oznámení kvůli hospodaření.

V případě olomouckého muzea patřil k hlavním důvodů, které ministerstvo uvádělo, nákup pozemků pro rozšíření muzea, které byly podle úřadu předražené. V tomto případě však Seznam zjistil, že podezření jsou lichá, protože všechny nákupy (právě kvůli vyšší ceně) předložilo muzeum ke schválení Ministerstvu financí. A to – jak je zřejmé z dokumentů – souhlasilo.

Na odchodu Antonína Staňka trvá sociální demokracie. Po odmítnutí jeho demise prezidentem proto podal na přelomu května a června Miloši Zemanovi premiér Babiš návrh na Staňkovo odvolání. Protože prezident dosud nevyhověl, pohrozila ČSSD odchodem z vlády.

Sám Staněk Seznamu na konci minulého týdne řekl, že sice vnímá, že ho předseda Hamáček ve vládě nechce, avšak sám žádné další kroky, které by mohly odblokovat situaci, neplánuje.

„Podal jsem rezignaci, pan prezident ji nepřijal. Pan Hamáček, protože mě tam nechce, podal premiérovi žádost o mé odvolání. A ten proces probíhá. Já vůbec nerozumím těm otázkám kolem. Mám spáchat sebevraždu, mám skočit z okna, nebo co mám provést? Já jsem nic neudělal,“ uvedl ve zmíněném rozhovoru.

Celý rozhovor ZDE:

Naposledy pak veřejně svůj postoj Antonín Staněk zopakoval v úterý na sociální síti Twitter.

Jak Ministerstvo kultury prostřednictvím ČTK informovalo, do výběrového řízení na ředitele nebo ředitelku olomouckého muzea umění se může přihlásit člověk s vysokoškolským vzděláním, který doloží tři roky praxe v řídící funkci a občanskou bezúhonnost. Musí také předložit koncepci Muzea umění Olomouc na léta 2019 až 2025.

Výběrové řízení na nového šéfa druhé instituce, která je po ministrově zásahu bez ředitele – pražské Národní galerie, bude podle Staňkových slov vypsáno, až se odborná veřejnost shodne na jeho podmínkách.

Reklama

Související témata:

Doporučované