Hlavní obsah

Ministr zahraničí KLDR skončil, tvrdí NK News

Foto: Twitter.com/joshdcaplan

Severokorejský ministr zahraničí Ri Jon-ho.

Reklama

Severokorejský ministr zahraničí Ri Jon-ho přišel o svůj post, oznámil v sobotu americký portál NK News, který se specializuje na informace z KLDR. Pokud se zpráva potvrdí, půjde podle serveru o významnou změnu, která může mít nemalý vliv na severokorejskou diplomacii.

Článek

Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení uvedlo, že na jakoukoli změnu na pozici severokorejského ministra zahraničí by se mělo nahlížet opatrně.

NK News se odvolává na své zdroje v Pchjongjangu, které ale neuvedly, kdo dosavadního ministra nahradí. Zahraniční diplomaté by se to mohli dozvědět na každoročním shromáždění šéfů diplomatických misí v KLDR, které je naplánováno na příští čtvrtek.

Ri Jon-ho působil ve funkci šéfa severokorejské diplomacie od roku 2016. Během své ministerské kariéry doprovázel severokorejského vůdce Kim Čong-una na schůzkách s nejvyššími představiteli USA, Ruska, Číny, Jižní Koreje a Kuby.

V té době také působil jako jeden z hlavních vládních mluvčích Severní Koreje, zejména na tiskové konferenci po neúspěšném summitu Spojených států a Severní Koreje v Hanoji v únoru minulého roku.

Podle Reuters Severní Koreu zastupoval při tzv. šestistranných rozhovorech, kdy se mezi lety 2003 a 2007 sešli zástupci USA, KLDR, Číny, Japonska, Jižní Koreje a Ruska, aby vyřešili problém severokorejského jaderného programu. Ri Jon-ho kromě toho také působil jako velvyslanec Severní Koreje v Londýně.

Reklama

Doporučované