Hlavní obsah

Ministři bez práce: Kulhánek zacílil na post velvyslance při OSN v New Yorku

Foto: vláda.cz

Jakub Kulhánek se stal ministrem zahraničí letos na jaře.

Reklama

Vláda Andreje Babiše podala demisi. Zejména sociálnědemokratičtí ministři si po debaklu ve volbách budou muset hledat novou práci.

Článek

Končící ministr zahraničí Jakub Kulhánek je podle informací Seznam Zpráv kandidátem na post velvyslance při OSN v americkém New Yorku. Jeho aspiraci na prestižní zahraniční post potvrdilo několik diplomatických zdrojů. Sám ministr na SMS zprávy s dotazem na své možné diplomatické angažmá v USA neodpověděl, svůj zájem nepopřel.

Schvalování velvyslanců probíhá v diskrétním režimu do té doby, než je ambasador potvrzen domácí vládou, prezidentem i přijímacím státem či institucí.

V křesle velvyslankyně při OSN právě skončila kariérní diplomatka Marie Chatardová, která se přesunula na ambasadorský post ve Velké Británii.

S podporou Zemana

Kulhánek se stal nečekaně ministrem zahraničí letos na jaře po stranické řeži uvnitř ČSSD. Není politikem, ale stranickým expertem a dlouholetým souputníkem dnes už bývalého předsedy sociální demokracie Jana Hamáčka. Na post šéfa diplomacie přišel z pozice náměstka ministra vnitra, právě Hamáčka. Platí za experta na bezpečnostní politiku.

Po demisi vlády však přijde o práci spolu s politiky z ČSSD, kteří neuspěli ve volbách.

„Dlouhodobě platí, že Ministerstvo zahraničních věcí se ke spekulacím ohledně obsazování velvyslaneckých postů či jiným personálním změnám nevyjadřuje,“ uvedla mluvčí Černínského paláce Eva Davidová k možnosti, že by Kulhánek mířil do New Yorku.

„O jeho nominaci vláda nehlasovala,“ řekl ve středu v Poslanecké sněmovně Seznam Zprávám vicepremiér končící vlády Karel Havlíček (ANO). Zároveň ale nevyloučil, že by odcházející kabinet mohl ještě další velvyslance odsouhlasit.

Lze očekávat, že Kulhánek by mohl mít podporu prezidenta Miloše Zemana, který nové ambasadory stvrzuje svým podpisem a výrazně do procesu jejich výběru dosud vždy vstupoval.

Ve své funkci mu Kulhánek vycházel vstříc. Krátce poté, co se ujal svého postu, ministerstvo spustilo obří střídání velvyslanců a řada výměn ladila se zájmy Hradu. Předčasně skončila například česká velvyslankyně v Rakousku Ivana Červenková, která měla s českým prezidentem konflikt. Vysněného ambasadorského postu se měl dočkat Zemanův oblíbenec, exministr zahraničí a bývalý pročínský lobbista Jan Kohout.

Kulhánek také v porovnání se svým předchůdcem, jiným sociálním demokratem Tomášem Petříčkem, výrazně posílil proizraelskou linku české diplomacie v souladu se Zemanovými preferencemi.

Babiš vs. Zeman

Babiš již podal demisi své vlády, zároveň ale povládne do doby, než prezident jmenuje nový kabinet v čele s Petrem Fialou. Vlády v demisi by dle zvyklostí i apelů nastupující koalice měly dělat jen neodkladná provozní rozhodnutí.

Babiš už v minulosti v demisi vládl, a to od ledna do června 2018. V té době ale jeho kabinet bez důvěry Poslanecké sněmovny naopak – babišovským slovníkem – „makal“. A mimo jiné protlačil i diskutabilní jména do české diplomacie, která přišla z Hradu. Například bývalého policejního prezidenta Tomáš Tuhého nebo jiného Zemanova oblíbence, bývalého šéfa rádia Frekvence 1 Michela Fleischmanna.

V té době byl ale Babiš se svou menšinovou vládou politicky závislý na podpoře z Hradu, a to už dnes není. A mezi oběma politiky je od kauzy Vrbětice patrný větší distanc. Laicky řečeno, zdá se, že Zeman momentálně nemá na Babiše páky. „Na rozloučenou“ ale podle Babišových slov Zeman podpořil jeho případnou kandidaturu na prezidenta. Premiér v demisi to řekl ve čtvrtek Blesku. Podpora Zemanových voličů by pro Babiše v soutěži o Pražský hrad byla velmi důležitá.

Babiš ale také atraktivní diplomatické posty dohazuje jen opravdu svým nejbližším – nejviditelněji svému bývalému tajemníkovi a ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi. Ale i jeho odjezd do Helsinek je nyní v ohrožení. Kandidát na ministra zahraničí na Piráty Jan Lipavský tento týden v rozhovoru s Deníkem N naznačil, že by se Vojtěchovo stěhování na sever po nástupu nové vlády nemuselo konat.

Lipavský odmítl možné vyslání Kulhánka do OSN pro Seznam Zprávy komentovat.

Tah prezidenta

V tuto chvíli je celá politická scéna napnutá, nakolik se do skládání nové vlády opře prezident Miloš Zeman, který se už několik týdnů potýká s akutními zdravotními obtížemi a zůstává v nemocnici. V minulosti do personálií vlády zasahoval velmi důrazně, zejména v oblasti diplomacie.

Dá se čekat, že i otázky obsazení ambasád budou tématem jednání mezi prezidentem a vznikající vládou. Zeman ve funkci skončí dle řádného termínu v příštím roce a oba dva jeho předchůdci při odchodu umísťovali do diplomacie některé své spolupracovníky. Například šéf zahraničního odboru Rudolf Jindrák má mít slíbený velvyslanecký post na Slovensku.

Pokud by Kulhánka na post velvyslance neprosadil jeho stávající šéf Babiš, u nové vlády by také mohl mít šanci. „Byla by škoda, pokud by stát přišel o odborníka se zkušenostmi, jakým Jakub Kulhánek nepochybně je,“ řekl Seznam Zprávám vlivný člen koalice Spolu pod podmínkou anonymity – vzhledem k citlivosti záležitosti. Je patrné, že opřít by se mohl spíše o konzervativnější politiky vznikající vlády, ti liberálnější k němu naopak v diskrétních rozhovorech se Seznam Zprávami nešetří výhradami.

Kulhánek se dění v OSN viditelně věnuje, jak plyne z jeho Twitteru. Například koncem října připomínal Den OSN. „Už 76 let usiluje OSN o udržení míru a bezpečnosti ve světě a ochranu lidských práv pro všechny,“ napsal si Kulhánek na Twitter. Kulhánek Česko zastupoval na zářijovém výročním zasedání Valného shromáždění OSN, kam dříve jezdili čeští prezidenti, včetně Miloše Zemana. „Lidstvo znovu ukázalo, že je schopno velkých úspěchů, když dokážeme spolupracovat. To je duch naší OSN,“ uvedl v New Yorku Kulhánek.

Reklama

Doporučované