Hlavní obsah

Ministryně ČSSD zvažovala přestup do Babišova ANO

Foto: vlada.cz

Babiš si nemůže vzít zrádce, komentoval možný přestup ministryně Valachové mezi koaličními stranami vlivný advokát Jansta.

Reklama

Dokumenty z kauzy sportovních dotací ukazují, že obžalovaní pečovali o politickou kariéru někdejší ministryně školství. Byla pro ně klíčovým článkem v systému. Mezi obviněnými neskončila.

Článek

„Včera něco vymyslela. Jsme seděly zas do desíti do večera, protože vymyslela, no ježíš, já vám to nemůžu říkat, to je hrozný,“ napsala tajemně někdejší náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová vlivnému advokátovi Miroslavu Janstovi.

Psal se leden 2017. Předseda České unie sportu (ČUS) si dopisoval s Kratochvílovou ohledně přidělování sportovních dotací, řeč se však stočila i na nejvyšší politiku - v tomto případě na ministryni školství Kateřinu Valachovou (ČSSD). Ta se od vypuknutí kauzy hájí, že o manipulacích s dotacemi nevěděla.

Policie komunikaci Jansty a Kratochvílové monitorovala, později oba skončili mezi obviněnými v případu, jehož hlavní tváří je fotbalový boss Miroslav Pelta. Soud začne případ rozplétat v polovině června.

V citované SMS Kratochvílová Janstu informovala, že ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) není spokojená se situací v sociální demokracii. „Vymyslela, že vystoupí z ČSSD. Ale víte co, mě na tom štve nejvíce, že to ukáže na nestabilitu. Já si myslím, že když už do té strany blbé vstoupila, tak to teď nemůže udělat,“ napsala Kratochvílová.

Foto: Profimedia.cz

„Ona není taková hvězda, nemá pověst hvězdy, která by ho posílila,“ sdělil advokát Miroslav Jansta někdejší náměstkyni ministryně školství Simoně Kratochvílové k nápadu, že by šéfka školství Kateřina Valachová odešla z ČSSD a přidala se k ANO.

(Ne)hvězda pro Babiše

V dané době stranu řídil premiér Bohuslav Sobotka. Sociální demokraté procházeli složitým obdobím, měli za sebou prohrané krajské volby (zvítězili pouze ve dvou krajích) a jejich preference se ocitly na trvale sestupné vlně. Právě to byl důvod, proč podle náměstkyně Kratochvílové uvažovala ministryně Valachová o odchodu.

„Chce být volitelná, že jo, a ví, že se socanama toho moc nevyhraje. Jako lidsky to chápu, ale jako ji půlka společnosti odsoudí a nemyslím si, že je to úplně dobrej nápad,“ měla Kratochvílová obavy.

Jansta tehdy patřil ke kritikům stranického proudu kolem předsedy Sobotky. Měl ale obavu, že přestup Valachové by situaci ČSSD ještě zhoršil. „Já se nerozčiluju, já jsem rozčílenej z jinejch věcí. Z tohodle mě zlost teprve přijde, jestli to udělá. Ona každýho jebe, jak není loajální k Sobotkovi, a pak uvažuje takhle,“ napsal Jansta Kratochvílové.

Z kontextu jejich rozhovoru vyplynulo, že Valachová by v dalších volbách kandidovala za koaliční ANO, které bylo na rozdíl od ČSSD preferenčně na vzestupu. Jansta, protřelý zákulisní hráč, však pochyboval, že by šéf ANO o Valachovou stál. „Babiš si nemůže vzít zrádce. Ona není taková hvězda, nemá pověst hvězdy, která by ho posílila. Ta je mrtvá, jakmile vystoupí, stane se nulou,“ dodal Jansta.

Sportovní dotace pod lupou

- Miroslav Jansta patří v kauze mezi pět obžalovaných fyzických osob, kterým žalobci přičítají podíl na manipulacích při rozdělování státních dotací do sportu, Česká unie sportu (ČUS) je spolu s Fotbalovou asociací obžalována jako právnická osoba. Soud začne v polovině června.

- Jansta se hájí, že nic protiprávního nespáchal a že pouze usiloval o to, aby jím vedená ČUS získala od státu maximum možných dotací. K soudu se vyzbrojil posudkem z dílny pirátského senátora a auditora Lukáše Wagenknechta, který dává Janstově verzi příběhu za pravdu.

Advokát, který kvůli dotační kauze pozastavil členství v ČSSD, pro Seznam Zprávy uvedl, že odposlechy nemůže komentovat. Popsal však někdejší vztah mezi ministryní a její náměstkyní z hlediska politického.

„Paní Kratochvílovou mi paní ministryně přidělila jako kontaktní osobu. Paní Kratochvílová byla absolutním člověkem paní Valachové. Paní náměstkyně se o ni starala, záleželo jí na kariéře paní ministryně,“ řekl Jansta Seznam Zprávám.

Podle něho Kratochvílovou zaskočilo, když se dozvěděla, že Valachová uvažuje o odchodu ze sociální demokracie. „Paní náměstkyně byla vyděšená, překvapená. Paní ministryně byla ambiciózní a pracovitá, paní Kratochvílová chtěla, aby šla ministryně neustále nahoru,“ dodal.

Je naše, ale neví to

Kateřina Valachová je dnes místopředsedkyní poslaneckého klubu ČSSD. Na dotaz redakce ohledně úvah o jejím odchodu z ČSSD uvedla, že přestup do ANO nebyl na pořadu dne. V květnu 2017 kvůli kauze rezignovala, byť od začátku si stojí za tím, že o machinacích s přidělováním dotací na sport nevěděla.

Seznam Zprávy mají k dispozici obžalobu kauzy sportovních dotací, ze které plyne, že náměstkyně Kratochvílová ministryni minimálně o některých svých schůzkách informovala - třeba o tom, jak se potkala s Peltou a Janstou. „Dnes mají všichni kluci sraz na Strahově. P+J včera přijeli z dovči. Strašně mě baví, jak to se mnou všichni koulí, ňuňají a šišlají na mě. Jsou to prostě moji kluci. Neboj, vše budu řešit s nejkrásnějším úsměvem:-),“ napsala podle obžaloby Kratochvílová ministryni Valachové na začátku ledna 2017.

Policisté rovněž zjistili, že o kariéru a vzestup ministryně Valachové pečoval i tehdejší šéf Fotbalové asociace Miroslav Pelta. I on se dozvěděl, že Valachová má sociální demokracii opustit.

„Pelta to shrnul tak, že ministryně je jejich parťačka, akorát o tom neví. Opětovně pak Miroslav Pelta se Simonou Kratochvílovou rozebírali postupy ministryně Valachové v hovoru v bytě dne 24. 1. 2017, že Valachová chtěla vystoupit z ČSSD, že bude konec se Sobotkou, že jí vyčítají, že nevzala kandidaturu ve Zlíně. Pelta opakoval, že je nutné, aby se dostala do parlamentu. V SMS komunikaci dne 11. 3. 2017 pak řešili politickou budoucnost ministryně vzhledem k proběhlému sjezdu ČSSD,“ píše se v textu obžaloby.

Vyšetřovatelé narazili i na to, že ministryně Valachová se dobře zapsala u lidí na Pražském hradě, konkrétně u prezidentova kancléře Vratislava Mynáře. „Jansta v hovoru Simoně Kratochvílové sděloval, že seděl s kluky z Hradu a ministryně na ně zapůsobila, že Vráťa říkal, že byla výborně připravená,“ píše se v obžalobě.

Reklama

Doporučované