Hlavní obsah

Míří Daniel Landa do politiky? „Možná, já nevím, moc se mi nechce“

Foto: David Neff

Zpěvák Daniel Landa.

Reklama

Daniela Landy je teď všude plno. Je tváří Blanického manifestu, jedná s akademiky o tom, jak nastartovat Česko, vystupuje ve Sněmovně. Tam nyní sílí hlasy, jestli tím Landa nestartuje politickou kariéru. On sám to zatím nepopřel.

Článek

Po epizodě s kouzelníkem Žitem v roce 2012 se zpěvák Daniel Landa téměř stáhl z veřejného života, věnoval se sportu, oslavil padesátiny a uspořádal dvě spíše vzpomínková turné s průřezem své tvorby. Naplno se Landa vrátil na oči veřejnosti až s příchodem koronaviru.

Loni v létě uspořádal dva koncerty „Bez náhubku“ a od podzimu je ho všude plno. V září se stal tváří Blanického manifestu, který brojí proti omezování lidských práv a svobod v souvislosti s pandemií koronaviru. Sehnal pod něj přes 17 tisíc podpisů, ještě na konci minulého roku ho přinesl do Poslanecké sněmovny a hned začátkem ledna ho sám emotivně představil na zasedání petičního výboru.

Krom toho řečnil na několika protestních akcích proti opatřením. Pořádá cvičení na Vyšehradě, účastní se veřejných otužovacích akcí ve Vltavě.

A mezi politiky se začíná šířit otázka, zda Landa nechce od podzimu rozšířit jejich řady. Podle zkušených sněmovních harcovníků, se kterými Seznam Zprávy hovořily, jsou sami politici překvapeni, s jakou vervou se do toho Landa opřel a jak to bere vážně.

On sám všechny otázky na jeho možnou kandidaturu v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny odráží mnoha frázemi. Jasné ne ale nikdy neřekne:

„Já především nechci protektorát hlouposti a kšeftů.“

„Jestli budu mít pocit, že se nic nezmění a zůstaneme takhle, tak bych asi uvažoval… možná. Já nevím.“

„Určitě neuvažuju, že bych teď měl ambici být politikem. Nechce se mi do toho bordelu tam. Ale uvidíme.“

„Nevím, nechce se mně hodně, teda. Bylo by to čistě z nouze. Spíš ne. Ale jak říkám, nebudu žít v protektorátu, nechci.“

Landa o sobě říká, že je bard, který pro duši lidí dokáže udělat víc mimo politiku. Momentálně je ale tváří všech lidí naštvaných na protiepidemická opatření, kteří žádají co nejrychlejší uvolnění restrikcí.

Anketa

Měl by Daniel Landa vstoupit do politiky?
Ne
70,7 %
Ano, v čele vlastní strany
26,3 %
Ano, na kandidátce některé ze stávajících stran
3 %
Celkem hlasovalo 1457 čtenářů.

Vytvořil kolem sebe skupinu akademiků a vědců, již jsou podle něj v médiích jen dehonestovaní pro své názory, které jsou rozdílné od těch, jež prosazují epidemiologové a odborníci spolupracující s vládou. Mezi Landovy hlavní spolupracovníky se řadí třeba epidemiolog Jiří Beran či ekonom Miroslav Ševčík, mimo jiné spolupracovník hnutí Trikolóra Václava Klause mladšího.

Zpěvák tvrdí, že se jen rozhodl využít svoji popularitu k tomu, aby se hlas těch „dehonestovaných“ dostal až k vládním činitelům.

Uplynulý čtvrtek pak představil takzvané Desatero doporučení pro návrat z covidové krize. Tiskovou konferenci zaznamenala drtivá většina velkých českých médií.

Dva roky takhle žít nebudu

K Blanickému manifestu či spolupracující iniciativě Chcípl PES se hlásí tisíce nespokojených lidí a podnikatelů. Souzní s ním i voliči některých parlamentních stran, které rovněž bojují za rozvolnění, sám Landa loni na podzim řečnil na sněmu Svobodných.

To už by mohla být slušná základna pro politickou kandidaturu, ať v řadách některé ze stávajících politických stran, nebo v čele možného vlastního nového subjektu. Žádnou politickou stranu či hnutí si Landa zatím neregistroval, loni v prosinci však založil spolek Obrozenci 2.0, jehož účelem je „oslovit celé spektrum občanů České republiky, vést je a motivovat ke zvýšení odpovědnosti, národního povědomí a k národní hrdosti a spolupodílet se na obraně svobody, tradičních a morálních hodnot ve společnosti“.

Nenechává si proto přeci jen otevřená vrátka pro možnou kandidaturu? „Otevřená vrátka mám. Protože takhle nebudu chtít žít dva roky. To nejde,“ přiznává. Ale jedním dechem dodává, že nechce do politiky, že on chce spíš tlačit na stávající politiky. „Nikdo nám neřekne, jak dlouho to bude trvat. Proto jsme přišli s řešením a chceme po politicích - jak po opozici, tak po vládě - ať to řešení nějaké už navrhnou,“ vysvětluje.

A jsou nějací poslanci, kteří už mu třeba nabídli spolupráci? Nebo by mu byli sympatičtí svými názory? „Já poslance nechci komentovat. Já ten barák vůbec nechci komentovat.“ Tím barákem myslí Poslaneckou sněmovnu. Instituci, na jejíž půdě se mělo 16. února odehrát konfrontační setkání odborníků vlády s těmi, kteří spolupracují s Blanickým manifestem. Předseda Sněmovny Radek Vondráček však setkání už napodruhé zrušil. Na možný třetí termín Landa zatím čeká. Míček je nyní na straně Andreje Babiše.

Reklama

Související témata:

Doporučované